Hoe komt het dat de N-VA de voorbije vijf dagen vijf procent is verloren in de peilingen?

Voor het eerst sinds lange tijd zakt de N-VA in een politieke peiling. De 35 procent die de partij in oktober scoorde bij De Standaard en de VRT, schiet nu nog 33,5 procent over. Een daling van anderhalf procent.

Opmerkelijk is dat de partij begin deze week, in de peiling van De Morgen, Le Soir, VTM en RTL nog 38,4 procent haalde. Dat is dus een verschil van 4,9 procent. Op amper een week tijd.

Veel blijkt af te hangen van de gebruikte methode. TNS Media, dat de DS/VRT-peiling uitvoert, werkt met een steekproef van 1026 telefonische interviews. De respondenten worden via random digital dailing geselecteerd. Ook privé- en gsm-nummers worden gebeld.

Ipsos, dat de andere peiling doet, werk daarentegen met een online-panel.

 ‘En het verschil zit ‘m erin dat mensen zich voor zo’n panel moeten opgeven. Die mensen zijn vaak bewuster bezig met politiek’, zegt Jan Drijvers van TNS. ‘Maar in België is er stemplicht, ook mensen die niet geïnteresseerd zijn, moeten dus gaan stemmen.’

Een tweede belangrijk verschil is de manier waarop de resultaten gewogen worden. Op de website van Febelmar, de vereniging van onderzoeksbureaus, zijn de gebruikte werkmethodes van de politieke peilingen terug te vinden. Tussen december 2011 en juni 2010 (toen Ipsos nog voor La Libre werkte) gebruikte Ipsos drie verschillende methodes.

Een deel van de verklaring ligt in het feit een peiling een peiling blijft, een momentopname waar een foutenmarge op zit. Als N-VA iets minder zou gescoord hebben in de peiling van De Morgen, Le Soir, VTM en RTL, maar tegelijk ook iets meer in die van De Standaard en de VRT, zou het verschil veel minder opvallend zijn.