De Zwitserse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar het ontwerp van de tunnel waar dinsdag een Belgische tourbus frontaal op de tunnelwand klapte. Bekeken wordt of het ontwerp van de tunnel heeft bijgedragen aan de ernst van het ongeval.

Het Zwitserse Federale Kantoor voor Wegen zei vrijdag dat bekeken wordt welke rol de hoek tussen de muur en de rijbaan heeft gespeeld. In het deel van de tunnel waar de bus verongelukte was een parkeerhaven voor voertuigen met pech. Daardoor stond een deel van de tunnelwand haaks op de rijbaan.

"In principe is het mogelijk de hoek van parkeerhaven af te vlakken of deze te beschermen met beton of andere middelen", aldus Michael Müller. Hij waarschuwde echter dat het aanpassen van het tunnelontwerp voor bussen weer zou kunnen leiden tot onbedoelde effecten op andere voertuigen.

"Een dergelijk ernstig en tragisch ongeluk moet altijd aangepakt worden als mogelijkheid om de factoren die invloed hebben gehad op de oorzaak en de gevolgen van de ramp te analyseren", aldus Müller.