Volgens een peiling van De Standaard en de VRT consolideert de N-VA op een hoog niveau, de regeringspartijen handhaven zich op een laag peil. Toch is N-VA-voorzitter Bart De Wever voor het eerst in twee jaar niet meer de populairste politicus in Vlaanderen.

In een peiling, uitgevoerd door TNS-media op vraag van De Standaard en de VRT, blijft de N-VA met 33,5 procent onbetwist de politieke markleider in Vlaanderen. Regeringspartijen CD&V, SP.A en Open VLD consolideren met respectievelijk 18 procent, 14,5 procent en 12,1 procent op een laag niveau. Verderop eindigen oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen net onder de grens van 10 procent.

In vergelijking met de parlementsverkiezingen van 2010 gaan vooral N-VA (plus 5,3 procent) en in minder mate Groen (plus 2,2 procent) er op vooruit. Vlaams Belang (min 3,2 procent) en Lijst Dedecker (met 2,1 procent een verwaarloosbare partij) verliezen, al lijkt voor extreemrechts de bodemkoers bereikt. De overige partijen bewegen nauwelijks.

Het gaat om de eerste DS/VRT-barometer sedert het aantreden van de regering Di Rupo I in december vorig jaar. Daarbij consolideert de N-VA op een hoog niveau, de regeringspartijen handhaven zich op een laag peil. Toch lijkt bij de N-VA de rek uit de (overigens spectaculaire) groei. Of de regeringspartijen de komende maanden erin kunnen slagen om op de Vlaamsnationalisten terrein terug te winnen, kan de najaarspeiling uitwijzen.

De Vlaamse kiezer lijkt ondertussen die federale regering het voordeel van de twijfel te geven. Minder dan de helft (41 procent) heeft vertrouwen in Di Rupo I. Tijdens haar nadagen presteerde de regering Leterme niet beter. Iets meer dan de helft (52 procent) heeft vertrouwen in de persoon van de premier. Ook dat strookt met de prestaties van zijn voorganger. Wellicht betekent het cijfer een opsteker voor de Franstalige socialist.

Eenmanspartij

Bij dit alles is het opmerkelijk dat Bart De Wever het qua populariteit (nipt, 50 tegen 52 procent) moet afleggen tegen Kris Peeters (CD&V). De twee politici kennen een groeiende populariteit, maar de Vlaamse minister-president maakt een echte sprong. De polariserende aanpak van De Wever kan voor dit haasje over verantwoordelijk zijn. Zijn doet kennelijk kiezers weifelen die de federale regering op zijn minst een kans willen gunnen. Peeters profiteert bovendien van het grote vertrouwen dat zijn Vlaamse regering geniet.

De populariteitscijfers bewijzen dat de N-VA een eenmanspartij blijft. N-VA-sympathisanten vallen enkel voor de Wever. Nadien verkiezen ze Peeters, Hilde Crevits (CD&V) en Johan Vande Lanotte (SP.A) boven N-VA’ers als Siegfried Bracke en Geert Bourgeois. Andere N-VA-kopstukken scoren zwak bij de eigen achterban, in tegenstelling tot Annemie Turtelboom (Open VLD).

De minister van Justitie maakt een flinke sprong in de poppoll, net als haar collega’s in de federale regering Vande Lanotte en Steven Vanackere (CD&V). Deze excellenties profiteren kennelijk van een soort kanselierbonus, zonder dat hun respectievelijke partijen daarvan de vruchten plukken. Zij zullen de architecten van een eventuele remonte moeten worden.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig