Strafvermindering voor Damien Broothaerts, schorsing achter de rug
Damien Broothaerts Foto: BELGA
Hordeloper Damien Broothaerts is in beroep veroordeeld tot een schorsing van zes maanden, waarvan twee met uitstel, voor zijn positieve dopingcontrole van augustus 2011. Dat heeft de Beroepscommissie van de Franstalige atletiekfederatie LBFA vrijdag laten weten. De schorsing ging in met terugwerkende kracht vanaf 3 november 2011, de datum van de beslissing van de Antidopingcommissie, waardoor de Brusselaar nu opnieuw mag lopen. Broothaerts verliest wel al zijn resultaten, premies en prijzengeld sinds 21 augustus 2011.

Broothaerts ging in beroep tegen een schorsing van één jaar voor een positieve controle tijdens de Waalse aflossingskampioenschappen op 21 augustus 2011 in Luik. Daar testte hij positief op het gebruik van geranamine, een stof verkregen uit geraniumolie (uit de bladeren van de geranium), die ook synthetisch aangemaakt kan worden. De stof bevat hoge concentraties methylhexanamine, dat de stofwisseling versnelt.

Volgens Broothaerts was de positieve controle te wijten aan een product dat hij sinds 2009 neemt om het recuperatievermogen te verhogen. Daarin is geranamine als bijproduct aanwezig. De atleet zei zich nooit opzettelijk gedopeerd te hebben en hoopte daarom op strafvermindering. Hij wees er ook op dat het product bij verscheidene eerdere antidopingcontroles nooit in zijn urine werd aangetroffen.

Aanvankelijk moest Broothaerts 24 maanden aan de kant blijven. Hij had ook een jaar schorsing gekregen voor drie fouten in zijn whereabouts, maar die schorsing werd twee weken terug al nietig verklaard door het Beroepscomité van de LBFA.