'Buschauffeur reed niet te snel'
Foto: AP
Overdreven snelheid zou niet aan de basis liggen van het ongeval met de Belgische bus in de tunnel in het Zwitserse Sierre. 'Onderzoek van de tachograaf wijst uit dat het voertuig de toegestane maximumsnelheid niet overschreden heeft', zei procureur Olivier Elsig van het kanton Wallis vrijdagmiddag op een persconferentie in Sion. De chauffeur was ook niet onder invloed van alcohol en er is ook geen sprake van het vermeende 'dvd-incident'.

Elsig liet weten dat onderzoek nu moet uitmaken of de bus kampte met een technisch defect. 'De meeste chauffeurs die de bus gekruist hebben zijn intussen ondervraagd. Ook de kinderen die aan boord waren van het voertuig en in staat zijn om te spreken zijn gehoord', aldus Elsig. Volgens de procureur bevestigt geen enkele getuigenis het verhaal dat de chauffeur vlak voor het ongeval een dvd wou opzetten.

De onderzoekers hebben ook de videobeelden van veiligheidscamera's in de tunnel bekeken. 'Daaruit blijkt dat de bus niet in contact kwam met de linkerwand van de tunnel. Er waren ook geen andere voertuigen in de buurt', zei Elsig.

De procureur bevestigde verder dat de chauffeur niet onder invloed was van alcohol. 'Voorlopig zijn er ook geen elementen die wijzen op een hartaanval of een andere  aandoening. Het is wachten op de verdere resultaten van de autopsie.' Het verder onderzoek spitst zich nu dus toe op een mogelijk technisch defect of een menselijke fout.