Kris Peeters onttroont Bart De Wever als populairste politicus
Foto: BELGA
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) maakt een einde aan de zegereeks van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De populariteit van Peeters staat in het zenit. 52 procent van de Vlaamse kiezers kan zich voorstellen voor het CD&V-boegbeeld te stemmen. En ook als minister-president doet hij het goed: 72 procent heeft vertrouwen in Peeters als Vlaams regeringsleider, 66 procent heeft vertrouwen in de Vlaamse regering. Dat zijn tweemaal vrij hoge cijfers.

De peiling is gehouden tijdens en onmiddellijk na de Vlaamse begrotingscontrole, waarin de Vlaamse regering haar budget opnieuw op het spoor van een evenwicht zette en tegelijk enkele structurele ingrepen deed, zoals het afschaffen van de terbeschikkingstelling van leerkrachten. Mogelijk straalt dat resultaat positief af op de minister-president.

Over partijgrenzen heen

Peeters stond al eens op nummer een, in van het najaar 2009 tot het voorjaar van 2010, toen hij werd voorbijgestoken door Bart De Wever. Zijn sterkte is dat hij over de partijgrenzen heen aantrekkingskracht uitoefent. Peeters haalt bijvoorbeeld een derde van zijn populariteit bij de N-VA-kiezers.

Niet dat Bart De Wever zich erg grote zorgen moet maken over zijn populariteit. Hij volgt onmiddellijk na Peeters. Alleen heeft De Wever, die minder de media beheerst sinds zijn partij in de oppositie zit, minder dan andere politici een sprong vooruit kunnen zetten qua populariteit.

De vorige peiling, afgenomen tijdens de aanslepende regeringvorming, vormde een dieptepunt in de populariteit van de politiek. Uit dat dal klimmen de politici nu uit, maar dus in verschillend tempo.

In eigen partij blijft De Wever op eenzame hoogte staan. De volgende N-VA’er in de poppoll is Vlaams minister Geert Bourgeois, maar die staat al op plaats dertien, Siegfried Bracke blijft hangen op de zeventiende plaats. Het bevestigt het beeld dat in de ogen van de kiezer de partij is van Bart De Wever.

Daartegenover staat de groeiende populariteit van enkele sterkhouders in de federale regering. Vooral Johan Vande Lanotte (SP.A), Steven Vanackere (CD&V) en Annemie Turtelboom (Open VLD) zijn in opmars. Vande Lanotte piekt qua populariteit sinds hij vicepremier is. Die andere vicepremier, Steven Vanackere, bengelde als Brusselaar lang achteraan, maar breekt nu toch door, net zoals minister van Justitie Turtelboom die zich althans qua populariteit op het niveau van de vicepremiers hijst. De echte vicepremier van Open VLD, Vincent Van Quickenborne, staat pas op elf.

Bij de nieuwkomers slaat vooral staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) met verstomming door binnen te komen op de twaalfde plaats, ondanks een tumultueus begin als staatssecretaris. Andere nieuwkomers als staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) en minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) vechten nog tegen de anonimiteit.

Bekijk de volledige lijst