“Een Belgische buschauffeur. Hoe typisch”
Sierre, Zwitserland Foto: AP
In een column op de Zwitserse nieuwssite "News.ch" haalt de Zwitserse politieke wetenschapster Regula Stämpfli zwaar uit naar België. Dat doet ze naar aanleiding van het busongeluk in Sierre.

 ‘Mijn eerste reactie op het ongeluk was als moeder: ‘Oh neen, verschrikkelijk!’ Mijn tweede reactie: ‘Het verbaast me niet. Een Belgische reisbus. Met de nadruk op Belgisch.’’, zo opent Stämpfli haar stuk, dat ongeveer een halve dag na het ongeluk verschenen is.

Het ongeval wordt in het opiniestuk als aanleiding gebruikt om uit te halen naar het Belgische systeem.

Derdewereldland

Zo stelt ze dat ‘ongelukken er nooit voor zorgen dat ze het systeem in vraag stellen’. Volgens Stämpfli zoekt België voor alles een individuele uitleg, terwijl er naar haar mening veel tekortkomingen zijn aan de instellingen in het land.

‘De controle, de opleiding, de rijtechnieken en de uitrusting van de reisbussen zijn in België op hetzelfde niveau als dat van een derdewereldland. Of slechter’, stelt ze.

'Belgisering'

De columniste deinst er niet voor terug om te verwijzen naar de periode dat België zonder regering zat en ze vraagt zich af  waarom de Europese Unie zoiets toegelaten heeft. Ze spreekt van corruptie.

Stämpfli stelt voor om een nieuw begrip in te voeren voor de Europese verkeersinfrastuctuur: Belgisering.

‘Het verwijst naar het land waarin werkelijk alles mogelijk is en waarin geen enkele verantwoordelijke zijn straf moet uitzitten. Het land, waaruit de Europese president komt, dat niets goeds kan afleveren behalve chocolade, mosselen en frieten.’

Dutroux

Tot slot verwijst ze in haar stuk naar Marc Dutroux. ‘PS: nog een verband met België dat niet mag vergeten worden: de minister die Dutroux in de jaren ’90 vrij liet (ze doelt op Melchior Wathelet senior, red), werd door de Europese Commissie en het Europees Parlement tot Europese rechter bevorderd. Vive la Belgique!’

In reacties op de site wordt de columniste vaak veroordeeld voor haar opmerkingen.