‘Warriors of the north’ brengen politie Noorderkempen in verlegenheid
Foto: rr
In het politiekorps Noorderkempen is commotie ontstaan omdat een oud filmpje is opgedoken waarin agenten van de zone zich, in hun vrije tijd, niet bepaald van hun meest voorbeeldige kant tonen.

In de nabije toekomst, wanneer alle energiebronnen zijn uitgeput en de mensheid door slachtingen, epidemieën en aliens bijna is weggevaagd, probeert een kleine groep mensen aan een nieuwe maatschappij te bouwen. Zij noemen zich de ‘warriors of the north’. Om medicijnen te halen, moeten ze terug naar de ruïnes van hun oude stad in de jungle en worden ze achtervolgd door menseneters.

Dat is het opzet van een film van enkele vrienden uit Hoogstraten, die op YouTube is opgedoken, die het midden vindt tussen horror en komedie en die bol staat van de speciale effecten.

In de film slippen de acteurs met wagens op de openbare weg, wijken ze aan hoge snelheid van de rijbaan af, tonen ze kunstjes met hun motor door op één wiel te rijden en rijden ze poppen, die mensen moeten voorstellen, overhoop. Het bloed, de ingewanden en dierlijke uitwerpselen spatten soms van het scherm.

Hilarisch allemaal, ware het niet dat sommige acteurs agenten blijken te zijn van de politiezone Noorderkempen en hun zone daarmee nu in verlegenheid brengen. ‘Persoonlijk ben ik hier niet zo gelukkig mee’, zegt korpschef Marc Snels, die van het bestaan van de film wist.

‘Al in 2004, toen de film is gemaakt’, zegt hij. ‘Ik heb toen meteen duidelijke afspraken gemaakt met de betrokken agenten: in de film mocht er geen link zijn met de politie, door bijvoorbeeld uniformen te gebruiken, het moest louter om een privé-initiatief gaan en de film mocht niet openbaar worden gemaakt of voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Acht jaar is het windstil gebleven. Dat de film nu toch op YouTube opduikt, is vervelend. De mensen voelen zich er niet goed bij en het veroorzaakt wat commotie in het team.’

‘Ik heb de agenten altijd gewaarschuwd dat de film voor commotie kan zorgen als die ooit zou uitlekken, dat iemand de film tegen hen zou kunnen gebruiken om hun geloofwaardigheid in vraag te stellen. Ook op de politieraad is jaren geleden gezegd dat dit bezwaarlijk voorbeeldig gedrag kan worden genoemd. Maar goed, ik ben nu ook niet de persoon om dit nu nog eens onder hun neus te wrijven. Ik heb namelijk geen enkele reden om aan te nemen dat een van de agenten de afspraken geschonden heeft.’

‘We vermoeden dat één van onze "klanten" hier voor iets tussen zit, want bij een huiszoeking bij die persoon hebben we een van die filmpjes op zijn gsm teruggevonden. Hoe dat is kunnen gebeuren, weet ik ook niet.’

‘En’, besluit Marc Snels, ‘we moeten nu ook niet overdrijven, hé. De film is absurd bedoeld, dat ligt er vingerdik op.’

Bekijk de film