De Amerikaanse acteur George Clooney is vrijdagmorgen opgepakt tijdens een betoging aan de Sudanese ambassade in Washington. Dat melden verschillende media.

Clooney had vooraf aangekondigd aanwezig te zullen zijn bij het protest. De betogers beschuldigen Omar al-Bashir, de Sudanese president, van het uitlokken van een humanitaire crisis in zijn land door hulp en voedsel voor een regio aan de grens met Zuid-Sudan te blokkeren.

Clooney had woensdag voor het Amerikaanse Congres getuigd over een reis naar het gebied. Hij had het over 'een moordcampagne' die aan de gang is in Sudan, waar dorpelingen elke dag de heuvels in vluchten om aan bombardementen te ontsnappen.

'Je ziet er constante angst', aldus de acteur. Hij trok samen met enkele andere activisten de Nuba-bergen in, in de Sudanese provincie Zuid-Kordofan.

'We vonden er kinderen met granaatscherven in hun lichamen, waaronder ook een 9-jarige jongen wiens beide handen weg waren door een bom.' Volgens Clooney worden de aanvallen uitgevoerd met goedkeuring van de Sudanese regering.

Ook Clooney's vader Nick was aanwezig op de betoging, net als enkele parlementsleden. Congreslid Frank Wolf, die vorige maand van een reis naar Zuid-Sudan terugkeerde, kreeg er van vluchtelingen verhalen te horen over etnische zuiveringen, massamoorden en verkrachtingen. Bashir zou daartoe opgeroepen hebben, luidt het.