De onderhandelaars van de Nederlandse regeringspartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV schrijven niet aan een nieuw regeer- en gedoogakkoord, maar zijn juist bezig om de bestaande afspraken uit te voeren. Dat zei de rechtsliberale premier Mark Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Volgens Rutte is er geen sprake van een tussenformatie of heronderhandelingen over het regeer- en gedoogakkoord. "Het zijn geen heronderhandelingen want dan zou het stuk zelf weer ter discussie staan", zei Rutte.

Wel wordt er onderhandeld over een antwoord op de economische ramingen van het Centraal Planbureau. Die geven aan dat de centrumrechtse regering volgend jaar te maken heeft met een begrotingstekort van 4,5 procent. Uit die ramingen blijkt ook dat de regering de komende tijd door de eigen vooraf bepaalde ’grenswaardes’ voor het begrotingstekort schiet. Ingrijpen is dan nodig.

De uitleg van Rutte is opvallend, omdat PVV-leider Geert Wilders bij het begin van het beraad bijna twee weken geleden stelde dat er wat hem betreft ook weer onderhandelingen zouden komen over zaken als asiel en immigratie.