Economische missie Vietnam levert vijftiental contracten op
De handelsmissie werd begeleid door kroonprins Filip en prinses Mathilde. Foto: Photo News
Tijdens de Belgische economische missie de afgelopen week in Vietnam, waaraan zo’n 300 mensen, bedrijven en institutionele vertegenwoordigers deelnamen, werd een vijftiental contracten ondertekend. De missie werd geleid door kroonprins Filip. Ze loopt vrijdag af.

De contracten werden getekend door bedrijven uit de bouw en infrastructuur, havensector, vrije tijd, milieu, energie, ruimtevaart of farma. In sommige gevallen ging het om een tussentijds akkoord in afwachting van het definitieve contract.

Ook de institutionele vertegenwoordigers, waaronder universiteiten, tekenden een zowat vijftien akkoorden.
 
Vrijdagavond trekt de delegatie opnieuw naar België. Enkel Waals minister van Economie en Buitenlandse Handel Jean-Claude Marcourt blijft nog enkele dagen op missie in Azië. Brussels minister Benoît Cerexhe vertrok donderdagavond al.
 
Vlaams minister-president Kris Peeters verbleef uiteindelijk slechts enkele uren op Vietnamese bodem. Hij zorgde aan het begin van de week nog voor een kleine polemiek door de missie te verlaten en voor de tweede keer in twee weken naar Myanmar te gaan, voor een ontmoeting met oppositieleidster Aung San Suu Kyi. 
 
Maar de bedrijfsleiders zelf leken geen last te ondervinden van deze diplomatieke onenigheid. 'De bedrijven passen zich aan de agenda aan. Dat levert bijna geen problemen op, het was een geschil tussen politici', aldus Rudi Thomaes van werkgeversorganisatie VBO.
 
Volgens Thomaes was de week een succes. 'Het was een goede missie, met de nadruk op ecologie en healthcare. Ik wijs hierbij op de aanwezigheid van Jo De Cock, het hoofd van het Riziv. Ook de infrastructuur, havens en de universitaire samenwerking waren primordiaal.'