Chauffeur verongelukte bus was voltijds in dienst bij De Lijn
Foto: AFP
De 34-jarige chauffeur die betrokken was bij het busongeval in Zwitserland was sinds acht jaar voltijds in dienst van De Lijn. Dat bevestigt Karen Vandenplas, woordvoerster van De Lijn Vlaams-Brabant. ‘Wat hij deed voor Toptours was een tweede job’, aldus Vandenplas.

Gedurende zijn periode in dienst van De Lijn werkte hij de eerste vier jaar als chauffeur, daarna was hij controleur en af en toe dispatcher. Om de busrit vanuit Zwitserland te kunnen doen, had hij sinds acht maart verlof genomen bij de busmaatschappij. ‘In alle functies werd hij beschouwd als een zeer bekwame man’, meldt Vandenplas.

Ook bij De Lijn Vlaams-Brabant werd vandaag om elf uur een minuut stilte gehouden. Vandenplas: ‘We leven mee met alle slachtoffers, maar zijn dubbel aangeslagen omdat iemand van ons betrokken was bij het ongeval.’

Onderzoek

Op het ogenblik van het ongeval zaten twee chauffeurs van Toptours vooraan in de bus. Naast de 34-jarige was ook een man van 53 aanwezig, die al zeven jaar voltijds in dienst van Toptours was. Het is nog niet duidelijk wie van beiden aan het stuur zat.

Uit de resultaten van het politieonderzoek blijkt dat beiden niet gedronken hadden. Bij de autopsie werden ook geen medische oorzaken gevonden voor het ongeval. Aangezien het ongeval zich een uur na het vertrek voordeed, is vermoeidheid weinig waarschijnlijk.