Argentijnse dreigementen tegen Britse oliebedrijven in Falklandgebied
Foto: EPA
In de ruzie rond de Falklandeilanden heeft de Argentijnse regering gedreigd met juridische stappen tegen de in het gebied actieve Britse oliebedrijven. Hun werkzaamheden zijn illegaal, zei de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman donderdag in Buenos Aires.

'Het is een vaststaand feit dat ze onrechtmatig handelen', vulde hij aan. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de uitspraken van Timerman vrijdag in Londen 'volledig contraproductief'.

Timerman zei voorts dat het juridisch offensief in en buiten Argentinië zich ook richt tegen banken en andere ondernemingen die olieconcerns financieel, logistiek of adviserend ondersteunen. Zonder hun participatie is de oliehandel niet mogelijk. Vele landen steunen bij de Verenigde Naties de positie van Argentinië.

Groot-Brittannië had in 2010 olieboringen in de wateren van de door Argentinië geclaimde Malvinas toegelaten. Vanaf 2016 willen Britse bedrijven daar olie exploiteren.

'Intimidatie onbetamelijk en illegaal'

Buitenlandse Zaken in Londen zei dat de pogingen van Argentinië om de mensen op de Falklandeilanden te intimideren 'onbetamelijk en illegaal' zijn. Er wordt met de betrokken bedrijven samengewerkt opdat de Argentijnse bedreigingen zo weinig mogelijk effecten hebben, verklaarde een woordvoerster.

'De Britse regering ondersteunt het recht van de mensen op de Falklands om hun eigen hulpbronnen voor hun eigen economische welvaart te benutten'. Dat vormt een belangrijk deel van hun recht op zelfbestemming. 'We blijven benadrukken dat de Argentijnse rechtspraak niet van toepassing is op de Falklands'.

Argentinië bezette op 2 april 1982 tijdens de militaire dictatuur de Falklands, die sinds 1833 werden bestuurd door Groot-Brittannië. Tijdens een tweeënhalve maand durende oorlog heroverden de Britten de in Argentinië genoemde eilandengroep Malvinas. Zowat duizend mensen kwamen bij de gevechten om.