Ontdek de Belgische kust met 'greeters'
Foto: Shutterstock
In Oostende is vrijdagochtend het project 'Belgian Coast Greeters' afgetrapt. Toeristen kunnen voortaan in verschillende kustgemeenten rondgeleid worden door inwoners, die hen onder de noemer 'greeters' de verborgen parels in de streek laten zien. Vandaag loopt al een soortgelijk project in Brussel.

Het project krijgt Europese steun via de organisatie Coastal Actions for Sustainable Tourism (CAST) en gebeurt in samenwerking met de regio's Pas-de-Calais (Frankrijk) en Kent (Verenigd Koninkrijk).

'Er zijn momenteel 45 greeters actief in negen kustgemeenten, voor Zeebrugge zijn er momenteel nog geen inwoners ingezet. We koppelen de vraag van een toerist voor een rondleiding aan de beschikbaarheid van de lokale gidsen.' Dat zegt Sara Vandamme van Westtoer, het West-Vlaamse provinciebedrijf voor toerisme en recreatie.

Toch is het niet de bedoeling dat de greeters echt toeristische gidsen worden. 'Ze worden niet vergoed voor hun deelname en het is ook niet de bedoeling dat zij cultuurhistorische informatie geven. We zullen ze de bezoekers meenemen naar verborgen plekjes, dingen die ze zelf leuk vinden en die zich buiten de traditionele toeristische routes bevinden. De groepjes die rondgeleid worden, worden daarom beperkt tot 6 personen', zegt Vandamme nog.

Meer informatie over het project - wil u een greeter boeken of wil u er zelf één worden? - vindt u op de website van het project: www.belgiancoastgreeters.com