Brandstichter moskee in Anderlecht blijft aangehouden
De moskee in Anderlecht Foto: afp
De man die maandagavond brand heeft gesticht in een Anderlechtse moskee, blijft aangehouden. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. De man gaf ondertussen een nieuwe identiteit op, waarvan hij beweert dat ze correct is.

De man stichtte maandag brand in de Reda-moskee in Anderlecht. Daarbijj kwam Abdullah Dahdouh, de imam van de moskee, om. 

De Brusselse raadkamer besliste nu dat de man aangehouden blijft. De man is in verdenking gesteld voor opzettelijke brandstichting in een bewoond gebouw met een dode tot gevolg, met de verzwarende omstandigheid dat de feiten om religieuze motieven werden gepleegd.

'Aan die kwalificatie is nog niets veranderd maar het federaal parket houdt zich het recht voor hem later nog in verdenking te laten stellen voor terrorisme', verklaarde de advocaat van de man, meester Ginot. Die gaat niet in beroep tegen de beschikking van de raadkamer.

'Het was niet zijn bedoeling iemand te doden',  aldus meester Ginot. 'Hij betreurt dat dat gebeurd is maar zegt voorlopig niet dat hij spijt heeft van de brandstichting zelf. Als motief geeft hij de situatie in Syrië, waarvoor hij de sjiitische gemeenschap verantwoordelijk stelt.'

Identiteit

Bij de eerste ondervragingen gaf de man drie verschillende identiteiten op. Ondertussen gaf hij een identiteit waarvan hij beweert dat die correct is. Dat moet echter nog gecontroleerd worden.

Als de identiteit klopt, zou het gaan om een Marokkaan van 35 jaar oud met de voornaam Rachid. De man beweert dat hij al ongeveer anderhalf jaar in België verblijft, weliswaar illegaal. Over zijn verblijfplaats wil hij nog steeds niet zeggen

'Hij heeft een identiteit gegeven waarvan hij zegt dat het de juiste is', stelde meester Ginot. 'Dat moet nu nagetrokken worden, op basis van de elementen die hij zelf ook heeft aangebracht.'

Psychiatrisch onderzoek

In de komende dagen zal de verdachte zelf ook aan een uitgebreider verhoor onderworpen worden. De onderzoeksrechter heeft ook een psychiatrisch onderzoek bevolen.

'Al zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat de man psychiatrische problemen zou hebben', zegt meester Ginot. 'Hij slaat geen wartaal uit en toont zich integendeel helder en coherent.'