Arabische lente duwt Air Berlin in het rood
Foto: REUTERS
De op één na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, Air Berlin, heeft vorig jaar een nettoverlies van 271,8 miljoen euro geboekt. Dat is veel slechter dan analisten hadden verwacht. De slechte cijfers zijn volgens Air Berlin onder meer te wijten aan de hoge brandstofprijzen en de politieke onrust in de Arabische landen.

De lagekostenmaatschappij boekte in 2010 al een nettoverlies van 106,3 miljoen euro. De omzet van de maatschappij met hoofdzetel in de Duitse hoofdstad steeg wel: van 3,85 miljard euro naar 4,23 miljard euro. Air Berlin is de op twee na grootste lagekostenmaatschappij in Europa.

Vorig jaar moest de maatschappij 229,2 mijloen euro meer betalen voor brandstof, en een nieuwe Duitse luchthaventaks was goed voor een meerkost van 165,6 miljoen euro. Air Berlin maakt zich op voor 200 miljoen euro aan besparingen dit jaar.
 
'De knauw in het toerisme door de politieke onrust in Egypte en Tunesië heeft ons bijzonder hard getroffen', verklaarde ceo ad interim Hartmut Mehdorn. 'Hetzelfde geldt voor de luchtvaarttaks in Duitsland.'