Na drie jaar opnieuw president voor Moldavië
De nieuwe president Nicolae Timofti. Foto: AP
De vroegere Sovjetrepubliek Moldavie heeft na drie jaar zonder verkozen staatshoofd opnieuw een president. In het parlement gingen 62 stemmen naar de partijloze jurist Nicolae Timofti (63). Slechts drie stemmen kwamen van socialisten, de overigen kwamen uit de prowesterse regeringscoalitie.

De prowesterse regering en de communisten uit de oppositie blokkeerden elkaar al jaren. De stemming in het parlement over andere kandidaten draaide telkens op een mislukking uit omdat geen van beide kampen over de noodzakelijke meerderheid beschikt. Daardoor zat het land sinds 2009 zonder verkozen president.

Een presidentskandidaat heeft 61 stemmen nodig. Aangezien de regerende Alliantie voor Europese Integratie slechts 59 zetels bezit, zat de regering in een patstelling. Met de drie stemmen van de socialisten is die doorbroken.

Pro-Europees

Timofti verklaarde dat hij een staatshoofd wil zijn van alle mensen in Moldavië, de poiltieke crisis wil overwinnen en zich wil inzetten voor stabiliteit in het land. Hij heeft de taak om de economie van een van de armste Europese landen uit het slop te trekken.

Hij wil ook een pro-Europese koers varen. 'Dat is de afgelopen jaren het beleid van Moldavië geweest en dat moet zo blijven', meldde hij.

Boycot

De communisten boycotten de stemming en leggen zich nog niet neer bij Timofti's verkiezing. Ze maken zich op voor protestacties.