De Amerikaanse president Barack Obama en zijn team hebben zich sinds gisteren in de verkiezingsstrijd gegooid. Niet alleen nam vice-president Joe Biden voor het eerst de namen van de mogelijke tegenstanders in de mond, de campagnevideo van Obama werd ook op het internet gelanceerd.

De zeventien minuten durende video kreeg de titel ‘The road we’ve traveled’ (‘De weg die we afgelegd hebben’) mee en is ingesproken door meervoudig Oscarwinnaar Tom Hanks.

Het herinnert de Amerikanen aan de tijd waarin Obama aan de macht kwam. Hij werd president toen de Amerikaanse economie haar dieptepunt kende en de VS de erfenis van het Bush-tijdperk meezeulde.

Clinton

De video wijst op wat Obama bereikt heeft voor de Verenigde Staten en vermeldt onder andere zijn ingrepen in de auto-industrie en in de gezondheidszorg.

Ook oud-president Bill Clinton komt aan het woord. ‘Laten we ons voorstellen hoe Amerika zou zijn als de ingrepen van Obama niet zouden gebeurd zijn’, zegt hij. ‘Ik zou niet willen denken aan wat er zou gebeuren met de economie en vooral met het volk zelf.’

Romney

De campagnevideo haalt ook uit naar ‘Let Detroit go bankrupt’, een opiniestuk van de Republikein Mitt Romney, een van Obama’s tegenstanders in de strijd om het Witte Huis. In dat stuk pleit Romney voor het bankroet gaan van de auto-industrie om dan grondig te gaan hervormen. Obama’s regering steunde de auto-industrie echter en behoedde daarmee de Amerikaanse concerns General Motors en Chrysler van een faillissement.

Op het einde toont de video beelden van de overwinningsspeech van de huidige president. De stem van Tom Hanks vertelt dan: ‘Dus als we aan dat moment terugdenken, toen en nu, laten we ons dan realiseren hoe ver we gekomen zijn en hoeveel werk er nog te doen is.’