De Bel20, de index van de Brusselse beurs, sloot vrijdag 0,94 procent hoger op 2.366,11 punten. Op de brede markt vielen vooral de koersstijgingen van Thrombogenics en Euronav op.

BEL 20 (Euronext Brussel)

Na de goede prestatie van donderdag als gevolg van de positieve uitslag van de stresstest voor de Amerikaanse banken, lasten de Europese financiële waarden vrijdag een rustdag in. Zo ging KBC 0,37 procent lager tot 20,28 euro.

Dexia zakte aanvankelijk ook, maar sleepte op de valreep nog een winst van 0,99 procent op 0,31 euro uit de wacht. Ook verzekeraar Ageas roeide tegen de stroom in en steeg met 3,46 procent tot 1,76 euro.

Bekaert maakte een goede beurt. Het aandeel van de staaldraadgroep stoomde 6,82 procent hoger tot 28,84 euro na het nieuws dat directie en vakbonden op een ondernemingsraad een akkoord hebben bereikt over de besparingen die begin maart werden aangekondigd en waarbij bijna een vierde van de Belgische banen sneuvelen. Voor de vakbonden was het vooral belangrijk dat de directie akkoord ging met een plan voor de vrijwillige vertrekkers.

Holding GBL won na de mooie koersstijging van donderdag opnieuw 1,23 procent op 59,93 euro. Materialengroep Umicore ging 0,30 procent hoger tot 40,61 euro.
 

Euronav

Rederij Euronav profiteert vooral van een gunstig koopadvies van bankier Petercam. De olietransporteur ziet de inkomsten groeien dankzij de Chinese markt die volop olie invoert. Daardoor profiteert het van de abrupte stijging van de vrachttarieven. Het aandeel voegde 14,69 procent toe aan de koers tot 6,95 euro. Ook andere tankerrederijen zagen hun koers mooi aandikken 

ThromboGenics

Op de bredere markt is het vooral ThromboGenics dat uitblinkt. Het biotechbedrijf heeft een overeenkomst gesloten met Alcon, een divisie van Novartis, voor het commercialiseren van een ooggeneesmiddel.

ThromboGenics heeft daarmee uitzicht op een voorafbetaling van 75 miljoen euro. Daar komen nog eens voor 90 miljoen euro potentiële kortetermijnbetalingen bovenop. 

Rond het middaguur koerst het aandeel 7,92 procent omhoog tot een waarde van 25,20 euro.