Aantal gevallen van gonorroe in Vlaanderen stijgt
Foto: vum
Het aantal geregistreerde gevallen van de seksueel overdraagbare ziekte gonorroe in Vlaanderen is gestegen van 295 in 2005 tot 910 in 2011. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de meldingsplichtige infectieziekten van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Bovendien wordt gonorroe dikwijls niet correct behandeld.

Het aantal geregistreerde gevallen van gonorroe in Vlaanderen bedroeg in 2005 nog 295, in 2010 al 762 en in 2011 910. Ook in de rest van Europa neemt deze seksueel overdraagbare ziekte toe.

Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie. In de volksmond wordt de ziekte ook wel druiper genoemd.

Bij 30 tot 60 procent van de vrouwen met gonorroe treden geen of nauwelijks klachten op. Onbehandelde gonorroe kan echter leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.

Bij mannen treedt vooral ontsteking van de urinebuis op, legt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid uit.

Een vierde wordt behandeld met afgeraden medicijn

Uit onderzoek van 2010 blijkt dat slechts 55 procent van de patiënten behandeld werd met de aangewezen antibiotica (ceftriaxon of spectinomycine), terwijl 25 procent nog behandeld werd met een ander antibioticum dat in diverse richtlijnen afgeraden wordt in verband met resistentie.

'Stilaan verschijnen in de literatuur al signalen van het opduiken van niet of nauwelijks behandelbare gonorroe', aldus het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Het agentschap, Domus Medica (dat de belangen van Vlaamse huisartsen behartigt), het Vlaams Apothekersnetwerk en Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid) werken samen om enerzijds de burgers attent te maken op de ziekte en op het belang van veilig vrijen, en anderzijds huisartsen en apothekers te informeren over de correcte behandeling en medicatie.