'Amerikaanse soldaat in Afghanistan moordde onder invloed van alcohol en stress'
Foto: epa/belga
De Amerikaanse soldaat die vorige week zondag in Afghanistan zestien burgers om het leven bracht, zou op het moment van de feiten onder invloed geweest zijn van alcohol. Dat schrijft de New York Times. De man zou volgens de krant ook onder stress gestaan hebben. Ondertussen raakte bekend dat hij naar Kansas wordt overgebracht.

De krant meldde donderdag op gezag van een niet nader genoemde regeringsafgevaardigde dat de onderofficier op de nacht van de dodelijke raid gedronken had.

Bovendien zou hij onder stress gestaan hebben omdat hij al voor de vierde keer was ingezet in een conflictgebied en daardoor ook problemen met zijn vrouw zou hebben gehad.

'Uiteindelijk zal het een combinatie van stress, alcohol en huiselijke problemen blijken te zijn - hij is gewoon door het lint gegaan', zei de regeringsafgevaardigde, die volgens het krantenbericht ingelicht werd over de resultaten van het onderzoek naaar het incident.

Alcohol is strikt verboden voor Amerikaanse militairen in Afghanistan.

Van Koeweit naar Kansas

De Amerikaanse soldaat zal van Koeweit overgebracht worden naar een zwaarbeveiligde gevangenis op een militaire basis in Kansas. Dat maakte zijn advocaat, John Henry Browne, bekend.

'Hij is momenteel onderweg naar Fort Leavenworth', aldus Browne. Hij vertelde dat hij telefonisch contact heeft gehad met zijn cliënt, die volgens hem erg verward overkwam. Browne vreest voor 'zijn mentale gezondheid'.