ThromboGenics tekent akkoord met Alcon voor ooggeneesmiddel
Foto: ThromboGenics
Het Belgische biotechbedrijf ThromboGenics heeft een overeenkomst gesloten met Alcon voor de commercialisatie van ocriplasmine, een geneesmiddal voor oogaandoeningen. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Alcon is een divisie van Novartis en de wereldwijde leider in oftalmologie. Het bedrijf gaat het geneesmiddel verspreiden in meer dan 40 landen, met uitzondering van de VS, waar ThromboGenics zelf instaat voor de commercialisering. 

 
ThromboGenics ontvangt 75 miljoen euro voorafbetaling en 90 miljoen euro potentiële kortetermijnbetalingen. De mijlpaalbetalingen kunnen oplopen tot 375 miljoen euro. Het Leuvense bedrijf zal ook royalty’s ontvangen op de netto-omzet van ocriplasmine. 
 
Ocriplasmine wordt momenteel door het Europees Geneesmiddelenbureau geëvalueerd als de eerste farmacologische behandeling voor symptomatische Vitreomaculaire Adhesie (VMA), inclusief maculair gaatje, een gezichtsbedreigende oogaandoening.
 
Ziekte kan met nieuwe middel vroeger worden behandeld
 
Met het middel kunnen VMA-patiënten in een vroeger stadium van de ziekte behandeld worden dan nu. ThromboGenics heeft vertouwen in het commercieel potentieel 'gezien naar schatting meer dan 300.000 patiënten in Europa alleen al zouden kunnen genieten van deze nieuwe behandeling.'
 
Naast de commerciële introductie van ocriplasmine in de markten uitgezonderd de VS, specifieert de overeenkomst dat Alcon en ThromboGenics gaan samenwerken en de kosten zullen delen om nieuwe klinische toepassingen van het product te ontwikkelen.
 
'Belangrijke mijlpaal'
 
Patrik De Haes, CEO van ThromboGenics, heeft het over een belangrijke mijlpaal. 'Alcon is de ideale partner voor een innovatieve retinale behandeling gezien hun wereldwijde verkoops-, marketing en medische capaciteiten in oftalmologie en hun engagement om van ocriplasmine een succesvol geneesmiddel te maken.'
 
De aankondiging van de overeenkomst stuurt het aandeel ThromboGenics op de beurs na ruim twee uur handel 6,6% hoger tot 24,91 euro.