Merkel schuift Schäuble naar voor als voorzitter eurogroep
De Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Foto: AFP
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble voorgedragen als voorzitter van de eurogroep na het vertrek van de Luxemburger Jean-Claude Juncker. Dat bericht de Duitse uitgave van de Financial Times vrijdag op basis van anonieme bronnen.

Als het aan Merkel ligt, zou Schäuble eind juni Juncker moeten opvolgen als de Luxemburger het voorzitterschap van de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone neerlegt. De 69-jarige Schäuble heeft 'de beste kaarten', aldus bronnen bij de eurogroep. Hij is minister van Financiën van een land met een AAA-kwotering, ervaren, gerespecteerd en invloedrijk. 

De kandidatuur van Schäuble zou op veel steun kunnen rekenen, maar toestemming van Frankrijk is er volgens de krant nog niet. De Franse president Nicolas Sarkozy zou de positie van Duitsland met de benoeming van Schäuble te sterk vinden. Hij zou liever zien dat Juncker tot 2014 doorgaat.

De eurogroep staat normaal gesproken onder leiding van een regeringsleider. Kandidaten als de Italiaanse premier Mario Monti en de Finse premier Jyrkki Katainen hebben echter bedankt voor de eer. Schäuble zou bij een eventuele benoeming aanblijven als minister van Financiën van Duitsland. 
 
Ook andere Europese topfuncties in etalage
 
De benoeming binnen de eurogroep staat niet op zich. In de komende maanden moet er ook een nieuw bestuurslid worden benoemd bij de Europese Centrale Bank (ECB) en moeten er leiders worden gevonden voor het nieuwe Europese reddingsfonds ESM en de Europese ontwikkelingsbank EBRD.
 
De Duitser Klaus Regling, die nu aan het hoofd staat van het tijdelijke noodfonds EFSF, is de belangrijkste kandidaat voor de functie bij het ESM. Bij een benoeming van Schäuble zou Duitsland die post echter moeten opgeven.
 
De Fransman Xavier Muscat, een naaste adviseur van Sarkozy, zou dan in beeld kunnen komen, aldus de Duitse krant. 
 
Voor de bestuursfunctie bij de ECB gaat de strijd tussen de Luxemburger Yves Mersch en de Spanjaard Antonio Sáinz de Vicuña.