De brandweer en de Civiele Bescherming zijn er vrijdagmiddag in geslaagd de vervuiling door een ladingverlies op en langs de A12 in Puurs op te ruimen. De rijweg is er sinds 13.00 uur opnieuw vrij in de richting van Brussel. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. De file die tot aan de Rupeltunnel stond, is zich snel aan het oplossen.

Een tankwagen geladen met afval en brandstof van schepen had vrijdagochtend na een aanrijding zijn lading verloren ter hoogte van Brouwerij Moortgat, en dat over een lengte van enkele honderden meters. De brandweer van Puurs riep de Civiele Bescherming te hulp om het goedje, dat onder meer uit asfalt, teer en slib bestond, op te ruimen.

 

'De lading van de tankwagen is op de baan en in de gracht ernaast terechtgekomen. Met behulp van twee hogedrukreinigers hebben we de baan eerst proper gespoten', zegt René D'Hooghe, officier van de Civiele Bescherming van Brasschaat. Er werd ook een gespecialiseerde borstelwagen met absorberende korrels ingezet.

Vervolgens legde de brandweer een dam aan in de gracht naast de snelweg, zodat het afval geen schade zou berokkenen aan het milieu. 'Om de vervuiling in de gracht snel op te ruimen, gebruikten we een grote vacuümtank om alles op te zuigen', aldus nog René D'Hooghe.