Europese beleggers eisen rechten op
Europese aandeelhouders en obligatiehouders eisen actie van de Europese Unie om hun rechten beter te beschermen. Dat bleek uit een gezamenlijk persbericht dat ze vrijdag naar buiten brachten.

Euroshareholders en EuroFinuse (ES), die samen meer dan 1 miljoen kleine beleggers vertegenwoordigen, willen onder meer geen verdere discriminatie van individuele houders van staatsobligaties.

Ze wijzen daarbij op de individuele houders van Griekse leningen die, ook als ze niet vrijwillig meewerkten, gedwongen werden om hun stukken in te ruilen voor andere obligaties met een veel lagere waarde. 

Verder maken de beleggers zich zorgen om de Europese plannen voor een belasting op financiële transacties, aangezien dit volgens hen vooral individuele investeerders raakt en geen financiële instellingen. 
 
Regulering moet 'schaduwbanken' voorkomen
 
De beleggers eisen ook verdere regulering om te zorgen dat hedgefondsen niet als zogenoemde 'schaduwbanken' gaan fungeren. Dat betekent dat deze fondsen officieel geen bank zijn en niet aan bepaalde regels hoeven te voldoen, maar wel activiteiten ontplooien die vergelijkbaar zijn. 
 
Een collectief systeem om schade voor beleggers en andere gebruikers van financiële diensten te vergoeden zou volgens hen moeten worden opgericht. Guillaime Prache, secretaris-generaal van Euroshareholders wijst daarbij op Nederland dat 'uitstekende ervaringen heeft met compensatieclaims voor beleggers'.