Noord-Korea wil satelliet lanceren
Noord-Korea wil volgende maand een langeafstandsraket lanceren om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. Dat maakte de Koreaanse Commissie voor Ruimtevaarttechnologie vrijdag bekend. Het besluit wordt door de Verenigde Staten en Zuid-Korea gezien als een provocatie.

Enkele weken geleden besloot Pyongyang nog de uraniumverrijking op te schorten en nucleaire en rakettesten te schrappen. Daardoor kon het land rekenen op voedselhulp vanuit de Verenigde Staten.

Noord-Korea beweert nu dat de lancering van de satelliet onderdeel uitmaakt van het vreedzame ruimtevaartprogramma van het land. De ruimtevaart is uitgezonderd van overeenkomsten tot ontwapening.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea denken echter dat Noord-Korea het ruimtevaartprogramma als dekmantel gebruikt voor het testen van rakettechnologie.

De raket wordt tussen 12 en 16 april gelanceerd. Drie jaar geleden vond een vergelijkbare lancering plaats. Die was volgens Noord-Korea bedoeld om een communicatiesatelliet de ruimte in te sturen. Het Westen zag de lancering toen als een schending van resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Die verbieden Noord-Korea zich bezig te houden met nucleaire activiteiten en rakettesten.