Bevestigt N-VA in peiling De Standaard/VRT?
peiling Foto: rr
Straks om 18 uur maken De Standaard en de VRT hun politieke peiling bekend. Uit de peiling zal blijken hoe de bevolking de regering-Di Rupo ervaart.

De N-VA scheert hoge toppen. Bij de vorige peiling van De Standaard en de VRT in oktober haalde de partij liefst 35 procent van de stemmen. In vergelijking met de verkiezingen van juni 2010 deed de N-VA het toen dus bijna zeven procent beter. 

Die peiling werd  gehouden kort na het sluiten van het BHV-akkoord door de politieke onderhandelaars.

Intussen zijn we enkele maanden verder en hebben we een regering en een begroting. Maar we hebben ook voor het eerst in vele jaren een Franstalige premier en een regering waarin de grootste Vlaamse partij niet is opgenomen.  De regering heeft bespaard en enkele pensioenhervormingen doorgevoerd.

Het wordt dus uitkijken naar een eerste evaluatie van het bestuur door de Vlaamse bevolking. Zoals steeds stelden de VRT en De Standaard in hun peiling immers ook vragen naar het vertrouwen in de regering.

Maar de vraag die de meeste Wetstraat-bewoners bezighoudt, is natuurlijk de vraag naar de prestaties van de N-VA. Vorig jaar in oktober analyseerden we de 35 procent van de N-VA alsvolgt: 'De N-VA-monsterscore hoeft geen plafond te zijn. De partij heeft de gouden combinatie van én een bijzonder trouw publiek, én een stevig potentieel. Bijna de helft van de Vlamingen (47,8 %) zegt op de N-VA te kunnen stemmen.'

Vorig weekend leek een peiling van VTM, RTL en De Morgen dat alvast te bevestigen. De N-VA haalde daar zelfs 38,4 procent. De partij was daarmee bijna zo groot  als CD&V, Open Vld en SP.A samen.

Want het is, straks om 18 uur, natuurlijk ook uitkijken naar de prestaties van de regeringspartijen. 

Zo leek het BHV-akkoord CD&V in oktober te belonen. De partij ging toen lichtjes vooruit, terwijl Open VLD en SP.A ter plaatse trappelden.

Bart De Wever was in de vorige peiling van De Standaard en de VRT veruit de populairste politicus. Dat zal u allicht niet verbazen.