Douane controleert nog amper
Foto: Margo Tilborghs
De Belgische douane kan steeds minder goederen die ons land binnenkomen en buitengaan fysiek controleren. Dat blijkt uit interne cijfers waarover De Tijd vrijdag bericht.

Tot vorig jaar probeerde Douane & Accijnzen nog 1,3 procent van de aangiftes of 1 op 76 fysiek te inspecteren. Dat is een streefcijfer dat ook in de andere Europese landen gangbaar is. Door een nijpend tekort aan middelen moest de douane de lat vorig jaar al verlagen naar 1,1 procent of 1 op 90.

Maar nu blijkt ook die norm niet meer haalbaar. Van de goederen die ons land binnenkomen, wordt nog maar 0,9 procent of 1 op 111 fysiek gecontroleerd. Voor de export is de controle helemaal weggezakt naar 0,39 procent of 1 op 256. Dat bevestigt Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.

België zwakste schakel in Europa

Zo gebeurden er bijvoorbeeld op de luchthaven van Zaventem vorig jaar maar 10.347 controles waar er dit in 2007 39.308 waren.

Volgens De Tijd is de pakkans zo laag geworden dat België de zwakste schakel in Europa wordt. Ons land stevent af op een uitbrander van Europa, luidt het.

Minister van Financiën Steven Vanackere zal dit jaar 5 miljoen euro vrijmaken voor Douane & Accijnzen, meldt zijn woordvoerder. In 2012 wordt 10 miljoen euro extra gebudgetteerd.