Het land is in rouw. De regering heeft vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd, als eerbetoon aan de slachtoffers van het busongeluk in Sierre. Om stipt 11.00 uur werd daarom in het hele land een minuut stilte gehouden.

In treinstations werd om stipt elf uur een boodschap afgespeeld met een oproep tot stilte. Eén minuut later, om precies 11.01 uur, lieten alle kathedralen, kerken en kapellen in ons land de rouwklokken luiden. Ook in Zwitserland was dat het geval.

Ook het openbaar vervoer deed mee. In heel het land hielden bussen, trams en metro’s om 11.00 uur één minuut halt. De voertuigen stopten aan de eerstvolgende halte en legden daar de motor stil. Ook TEC en de Brusselse metro deden mee aan de actie.

Bezinningsmoment in scholen

Op de getroffen scholen werden korte bezinningsmomenten gehouden. Aan de Sint-Lambertusschool in Heverlee verzamelden de kinderen hand in hand op de speelplaats voor de geopende schoolpoort, samen met leerkrachten en enkele ouders. Ze werden toegesproken door de schooldirecteur en lieten ballonnen op.

Aan de rouwplek bij de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel hielden tientallen mensen halt. De kinderen van de school zelf hielden hun rouwmoment binnen in de school. Het stadspersoneel van Lommel stond buiten voor het stadhuis. De mensen vormden een lange rij en hielden elkaars hand vast.

Ook op heel wat andere scholen in het hele land werd om 11.00 uur stilgestaan bij de verschrikkelijke ramp.

Medewerkers Kamer en Senaat rouwen mee


Op het Natieplein voor het federale parlement kwamen honderden personeelsleden, medewerkers en parlementsleden van Kamer en Senaat samen. De voorzitters van Senaat en Kamer, Sabine de Bethune en André Flahaut, en een vijftiental senatoren namen deel aan het eerbetoon.

Ook het parlement van het Zwitserse kanton Wallis heeft een minuut stilte in acht genomen. In de haven van Zeebrugge lieten de P&O-schepen Norqueen en Pride of Bruges om 11.00 uur hun scheepshoorn weerklinken. Dit weekend zal voor de aanvang van tal van sportwedstrijden ook een minuut stilte worden gehouden.

Radio en tv stil, vlaggen halfstok

Ook de nationale radio- en tv-zenders namen deel aan de stilte. De radio- en tv-netten van de openbare omroep bleven een minuut stil en Eén en Canvas brachten om 10.55 uur een extra VRT Nieuws live.

De vlaggen aan openbare gebouwen in ons land hangen twee dagen lang halfstok, inclusief de Europese en Belgische vlaggen aan de gebouwen van de Europese Commissie op Belgisch grondgebied. Ook in buurland Nederland en in Zwitserland hangen alle vlaggen aan openbare gebouwen halfstok.

Derde keer nationale rouw


Het is pas de vierde keer dat ons land een dag van nationale rouw afkondigt. De vorige dateert van 4 augustus 2004, na de gasramp in Gellingen. Op 31 juli 1993, bij het overlijden van koning Boudewijn, werden meteen drie dagen rouw afgekondigd. Toen bij de mijnramp van Marcinelle in 1956 262 mijnwerkers om het leven kwamen, onder wie 95 Belgen, was het land ook vierentwintig uur in rouw.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig