Boliviaanse rechter 'consulteert' cocabladeren
Foto: EPA
Een Boliviaanse magistraat bij het grondwettelijk hof is in het oog van een politieke storm verzeild geraakt nadat hij aangaf bij 'ingewikkelde zaken' soms cocabladeren te 'consulteren'. De rechtse oppositie vraagt zijn ontslag.

Rechter Gualberto Cusi werd in oktober verkozen toen Bolivia voor de eerste maal, controversiële, verkiezingen hield voor de rechterlijke macht - wat vrij ongezien is in de wereld. Cusi is van oorsprong een Aymara-indiaan.

In een televisie-interview zei Cusi dat hij cocabladeren kauwt wanneer hij 'vermoeid is en dossiers moet behandelen'. In de Andes is het gebruik van cocabladeren alledaags om bijvoorbeeld hoogteziekte tegen te gaan. Het cocablad is een centraal element in de lokale cultuur van de Andes. Naast het geneeskundige aspect, wordt het blad ook gebruikt voor bepaalde rituelen.

Zo voegt Cusi eraan toe dat wanneer zich 'ingewikkelde zaken' voordoen, hij ook de cocabladeren 'consulteert': bijvoorbeeld door de cocabladeren tegen elkaar op te gooien. De richting die de blaadjes dan aangeven, kunnen bijvoorbeeld een antwoord bieden.

De rechter verdedigde zich door te stellen dat deze techniek hem begeleidt bij een beslissing, maar niet het vonnis bepaalt.