In het noorden van Zweden is donderdagavond nog steeds een Noors militair vliegtuig vermist. Het gaat om een C-130 met vijf bemanningsleden aan boord, zo heeft de Noorse minister van Defensie meegedeeld. De zoekoperatie wordt voortgezet.

'Een Noors vliegtuig is vermist en vervolgens krijg je de bevestiging dat het (waarschijnlijk) neergestort is. Dat is de ergste informatie die je als minister van Defensie kan krijgen', zei minister Espen Barth Eide in Oslo. De vijf bemanningsleden worden als vermist beschouwd, voegde hij toe.

Het toestel is sinds donderdagnamiddag spoorloos. Het was opgestegen van de luchthaven van Evenes in het noorden van Noorwegen en was onderweg naar het Noord-Zweedse Kiruna. Het toestel nam deel aan de militaire oefening 'Cold Response' van de Navo. Troepen van verschillende landen nemen deel aan die oefening, inclusief Belgische soldaten.

Toen het toestel als vermist opgegeven werd, was het weer in de regio slecht. Het transportvliegtuig verdween van de radar zo'n 80 kilometer ten westen van Kiruna. De zoektocht in het dunbevolkte gebied nabij Zwedens hoogste berg, Kebnekaise, gaat door. De weersomstandigheden bemoeilijken de zoekoperatie.