Gevechten in Damascus
Terwijl in andere delen van Damascus opnieuw zwaar gevochten wordt, trekken tienduizenden pro-Assadbetogers de straat op. Foto: REUTERS
Duizenden aanhangers van president Bashar Assad zijn donderdag in de Syrische hoofdstad Damascus op de been. Zij protesteren tegen wat zij noemen de nu een jaar durende samenzwering tegen hun land. Ondertussen zijn in Damascus opnieuw zware gevechten uitgebroken tussen regeringstroepen en anti-Assad opstandelingen.

De pro-Assadbetoging is kennelijk georganiseerd om demonstraties waartoe door het verzet tegen Assad is opgeroepen te overschaduwen. De opstandelingen willen stilstaan bij het feit dat hun opstand een jaar geleden begon.

Tussen die opstandelingen en regeringstroepen zijn volgens de Arabische zender al-Jazeera, zware gevechten uitgebroken in drie wijken van de hoofdstad Damascus.

Al-Jazeera publiceerde inmiddels videobeelden waarop gewapende tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad de vrijlating van alle gevangenen uit de stad Doema eisen. De gewapende bende dreigde een volgens hen gevangen genomen generaal te doden, indien aan deze eis niet binnen 72 uur wordt voldaan. 

Een jaar geleden ontstonden eerste betogingen

De eerste betogingen tegen het autocratische Syrische regime vonden medio maart vorig jaar plaats. De demonstranten riepen toen slechts om politieke hervormingen. Naarmate het leger harder tegen de demonstraties optrad werd de roep om het vertrek van Assad steeds luider.

Er ontstond gewapend verzet waarbij overgelopen militairen zich aansloten. Volgens de VN zijn inmiddels meer dan 7500 Syriërs om het leven gekomen.

De gedesorganiseerde oppositie is dermate verdeeld dat ze het zelf niet eens zijn wanneer de opstand precies begon. Syriërs in Parijs willen het begin van de opstand donderdag gedenken met een bijeenkomst waar Burhan Ghalioun, voorzitter van de Syrische Nationale Raad, aanwezig zal zijn. Anderen zeggen dat de opstand op 18 maart begon, toen veiligheidstroepen de eerste betogers doodden.