Europees Parlement stemt vanmiddag over PVV-meldpunt
De Nederlandse premier Mark Rutte. Foto: Novum DIRK HOL
Het Europees Parlement stemt vanmiddag over een resolutie tegen het meldpunt over Oost- en Midden-Europeanen van de Nederlandse politieke partij PVV. De resolutie roept ook de Nederlandse premier Mark Rutte en zijn regering op om afstand te nemen van het meldpunt.

Volgens de resolutie is het klaagpunt ‘discriminerend’ en ‘zet het aan tot haat en verdeeldheid’. Nederlanders kunnen bij dat meldpunt misdrijven van Oost- en Midden-Europeanen aangeven. Het is een initiatief van de Nederlandse Partij Voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders.

Ook premier Mark Rutte krijgt felle kritiek omdat hij nog niet wou reageren op het initiatief. Volgens de eerste minister is het een actie van een enkele politieke partij en niet van de overheid. ‘Door die berisping van het Europees Parlement schaart Rutte zich in het rijtje van illustere leiders als Berlusconi en Orbán’, verklaarde de Europarlementariër Marije Cornelissen, van de Nederlandse partij GroenLinks.

Het komt niet vaak voor dat het parlement zich in een resolutie richt op één bepaald land. Naar verwachting zal een grote meerderheid in het Europees Parlement instemmen met de resolutie.