E-mailverkeer Assad in handen van The Guardian
De Syrische president Bashar al-Assad en zijn vrouw Asma al-Assad. Uit het e-mailverkeer blijkt dat de opstand in Syrië ver van de familie Assad staat. Foto: AP
De Syrische president Bashar Assad liet zich door Iran adviseren over de aanpak van de opstand in zijn land, maakte grappen over de door hem beloofde hervormingen en deed ondanks Amerikaanse sancties bestellingen bij internetwinkel iTunes. Dat blijkt uit duizenden e-mailberichten die door een lid van de Syrische oppositie zijn doorgespeeld aan de Britse krant The Guardian.
De e-mails zouden tussen juni 2011 en februari van dit jaar zijn onderschept door leden van de Opperste Raad van de Revolutie. De e-mails bevatten volgens The Guardian zoveel privé-gegevens en -documenten, zoals familiekiekjes, ’dat waarschijnlijk zelfs de vindingrijkste vervalser of inlichtingendienst’ ze niet gefabriceerd kan hebben.
 
Toch sluit de krant de mogelijkheid niet uit dat er tussen de e-mails ook nepberichten zitten. Uit de berichten komt het beeld naar voren dat de opstand die in een jaar tijd aan meer dan 7500 mensen het leven heeft gekost ver van de familie Assad af staat.
 
Volgens The Guardian kocht first lady Asma Assad via internet voor tienduizenden dollars aan luxeproducten, zoals gouden sieraden met edelstenen, kandelaars en meubels.
 
Assad liet zich adviseren door Iran
 
Uit de e-mails blijkt ook dat Assad zich heeft laten adviseren door Iran, aldus de Britse krant. Zo zegt Assads media-adviseur zich bij zijn advies over een toespraak die Assad in december hield te hebben laten leiden door onder anderen een adviseur van de Iraanse ambassadeur.
 
Assad werd aangeraden ’krachtige en agressieve’ taal te gebruiken en ’meer los te laten’ over de militaire capaciteiten van het land, om het publiek ervan te overtuigen dat Syrië bestand zou zijn tegen een aanval.
 
Tot in detail op de hoogte gehouden over aanwezigheid westerse journalisten
 
Ook blijkt dat Assad tot in detail op de hoogte werd gehouden over de aanwezigheid van westerse journalisten in Baba Amr, het voormalige bolwerk van de rebellen in de stad Homs. In november kreeg Assad het advies de greep op Baba Amr te verstevigen.
 
Uit het e-mailverkeer rijst het beeld dat Bashar en Asma Assad een liefdevolle relatie hebben. In een bericht laat Asma Assad haar man weten hoe laat ze thuis zal zijn. De president antwoordt: 'Dit is de beste hervorming die een land kan hebben. Dat je me vertelt waar je bent, die gaan we aannemen in plaats van die waardeloze wetten over partijen, verkiezingen, media.'
 
Fan van Steve Jobs
 
Bij een andere gelegenheid stuurde Assad zijn vrouw een fragment uit het tv-programma America’s Got Talent, waarin een deelnemer een man doormidden zaagt. Ook blijkt uit de e-mails dat Assad onder een andere naam en op een adres in New York een account bij iTunes heeft.
 
Op 5 februari stuurde hij zijn vrouw een iTunes-bestand van de Amerikaanse countryster Balke Shelton, die God Gave Me You zingt. Ook downloadde hij via iTunes de biografie van Apple-oprichter Steve Jobs en de nummers Don’t Talk Just Kiss van Right Said Fred, Bizarre Love Triangle van New Order en Sexy and I Know It van LMFAO.
 
De e-mails tonen ook dat een dochter van de emir van Qatar tevergeefs had geprobeerd presidentsvrouw Asmaa al-Assad te overtuigen in ballingschap te gaan.