Syrisch leger opent offensief tegen Daraa
Amateurbeelden van Syrische burgers die op de loop gaan als Syrische troepen Daraa binnentrekken. Foto: AP
Syrische regeringstroepen hebben de aanval geopend op de zuidelijke stad Daraa, waar de opstand tegen het regime van Bashar Assad een jaar geleden begon. Daarbij is een nog onbekend aantal doden en gewonden gevallen. Dit meldt een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger vanuit Jordanië.
Volgens het in Londen gevestigde Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij het offensief tegen Daraa al dertien burgers om het leven gekomen. Inwoners van Daraa meldden dat militairen met tanks donderdagochtend de stad binnentrokken.
 
'In delen van de stad zijn mensen willekeurig opgepakt, vooramelijk mensen die hun winkels openden', zei activist Raed al-Suleiman. 'Ze hebben sommigen in bussen gezet en naar een demonstratie gereden.'
 
Het regeringsleger lijkt de smaak te pakken te hebben nu het eerder deze week de noordelijke stad Idlib op de opstandelingen heeft heroverd. Idlib was een van de bolwerken van het Vrije Syrische Leger.
 
Na een maandenlange campagne tegen de opstandelingen in de centraal gelegen stad Homs wist het Syrische leger die stad op 1 maart te heroveren.
 
Ondertussen zijn er in de hoofdstad Damascus ook weer zware gevechten uitgebroken. Dat meldt de Quatarese nieuwszender al-Jazeera.