De afstandsbediening van Tunes Remote
Foto: rr
Tunes remote maakt van je iPhone, iPod Touch of iPad een afstandsbediening om muziek af te spelen op een ander iToestel, wat handig is als je een speakerdock gebruikt.

Dat is dus een andere insteek dan Apple's eigen afstandsbedienings-app, waarmee je de muziekbibliotheek op je computer bedient met een iPhone of iPad. Tunes Remote is ontwikkeld voor mensen die hun iPhone of iPad in een speakerdock hebben zitten en op deze manier muziek spelen.

Speel ik of speel jij?

Start de applicatie op en je wordt gevraagd of het huidige apparaat de speler of de afstandsbediening moet zijn. Je kunt door middel van Bluetooth zoeken naar andere toestellen met Tunes Remote. Stel je je apparaat als speler in, dan kun je verder op de normale wijze muziek afspelen. Je kunt nummers pauzeren en een nummer vooruit of terug springen.

Navigeren doe je met All Songs, Albums, Playlists of Artists, helaas ontbreekt de mogelijkheid om op genre te zoeken. Tunes Remote ondersteunt verder shuffle en repeat. Het volume pas je aan met de slider aan de onderkant van het scherm. Kies je ervoor je iToestel te besturen met een ander apparaat met Tunes Remote, dan krijg je precies dezelfde controls te zien, maar elke actie die je uitvoert vindt plaats op het andere apparaat.

Ook voor Mac, Windows en Linux

Omdat de kans niet zo groot is dat je twee iPhones thuis hebt liggen, heeft de ontwikkelaar ook twee gratis desktopapplicaties gebouwd. Eentje is specifiek ontworpen voor de Mac terwijl je met de Java-variant zowel onder Mac OS, Windows als Linux je iToestel vanaf je computer kunt bedienen. Tunes Remote laat je verder internetradio aan je playlists toevoegen, net als podcasts, audiobooks en films via iTunes Bestandsdeling.

De interface ziet er gelikt uit, of je toestel nu als speler of afstandsbediening dienst doet. Op de iPhone zie je de albumhoes in het midden van het scherm, met daar overheen de naam van het nummer en het album. Omdat de iPad meer schermruimte heeft, voelt de interface hier iets minder beperkt aan. In het midden zie je een 'geopende' cd, met de albumhoes links en een lijst van nummers rechts. Bovenin beeld zie je informatie over het huidige nummers, net als de controls, die in een eigen paneeltje zijn weggewerkt.

De app Tunes Remote is beschikbaar voor de iPhone en iPod Touch en de iPad en ook voor Mac. De desktopversie is gratis, voor de mobiele app betaal je 1,59 euro.