Twee van de drie meisjes die in het ziekenhuis van Lausanne verblijven worden momenteel nog in een kunstmatige coma gehouden. Het derde meisje is gisteren uit haar coma ontwaakt, en kon al communiceren. Dat meldt het ziekenhuis.

Twee van de drie meisjes liepen bij het ongeval meervoudige breuken en ernstig schedeltrauma op. De derde, die ondertussen bij bewustzijn is, had meervoudige breuken en een ruggenmergletsel.

Het universitair ziekenhuis van Lausanne laat weten dat het momenteel te vroeg is om te stellen dat de drie slachtoffertjes buiten levensgevaar zijn. Dit soort letsels vergt de nodige tijd vooraleer preciezere vaststellingen gedaan en een repatriëring overwogen kunnen worden, aldus het ziekenhuis.

Het persbericht van het ziekenhuis bevat ook een mededeling van de ouders van de drie meisjes. 'Onze gedachten gaan naar de vriendjes en vriendinnetjes van onze meisjes. We denken veel aan hen en hun ouders. Onze meisjes en wijzelf zijn in zeer goede handen.'

De ouders bedanken ook uitdrukkelijk de Zwitserse, Belgische en Nederlandse hulpverleners en autoriteiten.

Overledenen overgebracht naar Lommel, Heverlee en Aarschot

De twee C130's die de stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de busramp vervoerden, zijn vanmorgen aangekomen op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar stonden al begrafeniswagens te wachten, die onder politiebegeleiding naar Heverlee, Lommel en Aarschot zijn vertrokken. Vrijdag staan nog zes vluchten gepland om gewonden naar België over te vliegen.

Twee Belgische vliegtuigen zijn vrijdagochtend kort na 09.00 uur van op de luchthaven van Sion met de stoffelijke resten vertrokken richting België. De Zwitserse politie vormde een erehaag ter ere van de dodelijke slachtoffers.

In Sion vond nog een korte plechtigheid plaats. Die is zeer sereen verlopen. De president van het kanton, Jacques Melly, en vicepresidente Esther Waeber-Kalbermatten, hebben de ceremonie bijgewoond.

Rond 10.30 uur landden de twee C130's op de militaire luchthaven van Melsbroek. De lichamen door begrafenisondernemers onder politiebegeleiding overgebracht naar Lommel (zeventien overledenen), Heverlee (negen overledenen) en Aarschot (twee overledenen).

De persoonlijke bezittingen van de overledenen volgen met een derde vlucht.

Repatriëring gewonden

In de loop van de dag staan er nog zes vluchten met gespecialiseerde gemedicaliseerde vliegtuigen gepland. Afhankelijk van de medische situatie van de patiënten en volgens de huidige vluchtgegevens zullen veertien patiënten (vijf van Lommel en negen van Heverlee) worden overgevlogen vanuit Sion. 

Veertien patiënten  worden in eerste instantie opgenomen in het UZ Leuven voor verdere verzorging. Het ziekenhuis zei in een mededeling 9 kinderen van de school uit Heverlee te verwachten en 5 kinderen van de school uit Lommel. Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken bevestigt die informatie.

Vier patiënten (twee uit Lommel en twee uit Heverlee) blijven in Zwitserland tot de Zwitserse artsen oordelen dat hun medische situatie een transport toelaat. Een patiënt bevindt zich in het universitair ziekenhuis in Bern, drie andere gekwetsen in het universitair ziekenhuis in Lausanne.

Donderdag keerden vier kinderen met hun ouders terug naar België met een gewone lijnvlucht. Twee andere kinderen konden naar huis met de auto.

Ouders donderdagnacht aangekomen op Melsbroek

Donderdagnacht kwam een vliegtuig met ouders van overleden kinderen aan in Melsbroek. 'De ouders en partners wilden zo snel mogelijk bij hun eigen familie zijn om hun verdriet te delen', aldus Vanvelthoven.

Rond 00.10 uur verlieten twee bussen en een twaalftal wagens de luchthaven. Eerder op de avond, rond 22.20u, was op Brussels Airport de lijnvlucht geland met aan boord enkele lichtgewonde kinderen en hun ouders.

Acht van de gewonden bevinden zich ondertussen in een toestand die het hen toelaat om naar huis terug te keren, luidt het nog. De twintig in Wallis gehospitaliseerde kinderen hebben voornamelijk arm- en beenbreuken opgelopen.

Een gewond meisje dat na het ongeval Bern is overgebracht voor verzorging, moet nog steeds blijven in het Hôpital de l'Ile. Dat heeft ziekenhuiswoordvoerder Markus Hächler vrijdag gezegd. Gezien de omstandigheden maakt het meisje het 'relatief goed'. Ze heeft complexe breuken opgelopen. Hoe lang het kind nog in het ziekenhuis van de Zwitserse hoofdstad moet blijven is een open vraag, verklaarde Hächler.

De drie kinderen die zwaargewond zijn en verzorgd worden in het ziekenhuis van Lausanne, zijn nog steeds in kritieke toestand. 'Jammer genoeg ziet het er voor hen zeer slecht uit', aldus Florence Renggli, woordvoerster van het ziekenhuis in Wallis. 'De meeste lichtgewonde kinderen hebben het psychologisch dan weer zeer moeilijk.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig