Robert M., de hoofdverdachte in een Amsterdamse zedenzaak, ziet zijn pedoseksuele gevoelens als een vloek. Dat zei hij woensdagmiddag tijdens zijn verhoor door de rechtbank. 'Ik noem het simpelweg een vloek omdat ik er nooit om heb gevraagd. Ik heb het opgelegd gekregen.' Hij sprak van 'de kaarten die hij uitgedeeld gekregen heeft'.

Robert M. zei dat hij zijn gevoelens lang heeft onderdrukt, maar dat hij er uiteindelijk toch aan heeft toegegeven. Naar eigen zeggen moest hij 24 uur per dag, 7 dagen per week zijn eigen bewaker zijn. 'Ik heb het 10 jaar volgehouden. Ik vraag me af of iemand anders in mijn plaats dat langer had gedaan.'

M. vergeleek zijn contact via internet met andere pedofielen met kankerpatiënten die steun bij elkaar vinden. 'Het lotgenotencontact helpt heel veel.' En: 'Het was niet iets wat ik met de huisarts kon bespreken.' Overigens heeft M. dat op zeker moment wel gedaan. Hij wilde een middel om zijn seksuele aandrang te onderdrukken, maar de huisarts zou hem niet ernstig hebben genomen. Had hij dat wel gedaan, dan zou veel ellende voorkomen hebben kunnen worden.

Chatgesprek

De rechtbank hield M. woensdag onder meer een chatgesprek voor waarin hij iemand anders tal van tips gaf over hoe diegene kinderen kon misbruiken zonder dat de ouders het merken. Niet gepakt worden, is tot aan zijn arrestatie een prioriteit geweest in het leven van Robert M.

Het maken van foto's en filmpjes van het misbruik was een manier om een tijdje van kinderen af te blijven. M. bezat een gigantische collectie beeldmateriaal, deels door hemzelf gemaakt. De zelfgemaakte beelden heeft hij voor een deel aan geestverwanten doorgegeven, maar zij zijn volgens hem of overleden of opgepakt. Zo'n 100 foto's en 5 filmpjes zwerven nog rond op het internet, aldus M. '99 procent van de ouders kan wat dat betreft gerust zijn.'

M. maakte gewag van een ongelukkige jeugd, die werd bepaald door drankzuchtige ouders die weinig om hem gaven.