Vanackere: 'Eerst intieme rouw, dan nationale rouw'
Steven Vanackere Foto: epa
Volgens vice-premier Steven Vanackere (CD&V) is het te vroeg om nu al een dag van nationale rouw te houden. Eerst moet er plaats zijn voor de intieme rouw van de families. Daarna zal heel België zijn steun tonen.

Vanackere is op dit moment in Zwitserland, samen met onder meer premier Di Rupo en minister van defensie De Crem.

'We willen door onze aanwezigheid aan de ouders tonen dat heel België zijn medeleven toont en hun verdriet draagt,' zei hij tijdens een interview op Terzake. de minister moet ook een aantal praktische zaken regelen voor de terugkeer van de families en de slachtoffers.

Er staat alvast een Airbus in Zwitserland die morgen de families die dat willen, naar België terugvliegt.

De ministers hebben vanavond een krans neergelegd op de plaats van het ongeval. 'Een symbolische daad om uiting te geven aan ons verdriet,' aldus Vanackere. Ze hebben ook de hulpverleners ontmoet.

Volgens de vice-premier betekent zo'n ramp dat we allemaal moeten stilstaan bij de waarde van het leven en bij het feit dat we ons soms zo kunnen opwinden over uiteindelijk onbelangrijke, nietige dingen.

Vanackere kon nog niet zeggen wanneer de dag van nationale rouw plaatsvindt. 'Eerst moeten we plaats geven aan de intieme rouw van de familie. Pas over enkele dagen houden we een moment waarop heel het land zijn solidariteit kan betuigen.'

Wat er die dag precies zal gebeuren , moet nog worden bepaald. De vlaggen gaan alleszins halfstok en iedereen zal worden uitgenodigd om wat stilte in acht te nemen.