Cadeaubon voor niet-stakende werknemers van Lidl zorgt voor beroering
Foto: Kurt Vermeir
Een cadeaubon voor werknemers van supermarktbedrijf Lidl die bij de nationale staking van eind januari meehielpen in de winkels zorgt voor beroering. 'Betalen om de staking te breken', vindt de socialistische bediendebond BBTK. Lidl zelf ontkent dat dit de bedoeling was.

Op de nationale staking van 30 januari gingen werknemers van het hoofdkantoor en de distributiecentra van Lidl aan de slag in winkels van de keten. Ze kregen hiervoor enkele dagen geleden een bedankingsbrief van het bedrijf en een cadeaubon, volgens de vakbond van 20 euro.

BBTK zegt dat Lidl had gevraagd aan werknemers van de centrale zetel, de opslagplaatsen en de vliegende ploeg om stakers te gaan vervangen. De vakbond vindt die oproep en de cadeaubon achteraf een minachting van het Belgisch overlegmodel en stelt dat Lidl zijn werknemers heeft betaald om de staking te breken.

In een reactie zegt het bedrijf dat de werknemers van het hoofdkantoor en de distributiecentra op zuiver vrijwillige basis meehielpen op de stakingsdag. Achteraf is hen ter attentie een bon cadeau gegaan, bevestigt het bedrijf. Maar dat is nooit vooraf aangekondigd, noch beloofd of gepland. De attentie was niet bedoeld om de stakers in een slecht daglicht te stellen of om stakingsbrekend te werken, argumenteert Lidl.