Zwitserland geeft families boodschap van troost
Premier Elio Di Rupo en de Zwitserse president Eveline Widmer-Schlumpf Foto: ap
Iets voor 18 uur vond in het Zwitserse Sion de persconferentie plaats over het tragische busongeval van gisteren. Naast de Zwitserse president Eveline Widmer-Schlumpf waren ook premier Elio Di Rupo en verschillende verantwoordelijken van Zwitserse politie en gerecht aanwezig.

Eveline Widmer-Schlumpf nam als eerste het woord. 'Ik kan nauwelijk de woorden vinden', klonk het. Widmer-Schlumpf had vooral een boodschap van troost voor de ouders. Ze wenste hen - als moeder van drie kinderen - veel sterkte toe. De president dankte ook uitgebreid alle politie- en hulpdiensten die aan de reddingsactie deelnamen.

Daarna nam premier Elio Di Rupo het woord. Ook zijn gedachten gingnen in de eerste plaats naar de slachtoffers, hun familie en naasten. 'Voor ons land is dit een dramatische dag door de impact.' Di Rupo bedankte de Zwitserse hulpdiensten voor hun interventie. 

'Een ouder verliezen is dramatisch, maar verlies je een kind, daarvoor bestaan geen woorden', vervolgde Di Rupo. Hij riep op om de getroffen gezinnen te steunen. 'Tijdens de volgende dagen zullen we alles doen wat mogelijk is', klonk het. De premier richtte ook nog dankwoorden aan Zwitserland voor de vlotte samenwerking.

Oorzaak

Christian Varone, politiecommandant van het kanton Wallis, somde vervolgens de feiten op. De juiste oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Het ging om een zeer harde frontale botsing. Daarbij vielen 28 doden waronder 22 kinderen. Van de 24 gewonden zijn er 22 geïdentificeerd. De identiteit van de overige twee zal binnenkort ook gekend zijn. De identificatie van de 28 doden gebeurt in Lausanne.

De verantwoordelijke voor het gerechtelijk onderzoek Olivier Elsig gaf daarna een eerste analyse van de videobeelden. Daarop is duidelijk te zien dat er geen ander voertuig bij het ongeval betrokken was. Het wegdek was droog, er lag geen vloeistof op de weg. De bus zou niet te snel gereden hebben. De kinderen hadden hun veiligheidsgordel aan op het moment van het ongeval.

Hij schoof drie hypothesen naar voor als oorzaak van het ongeval:
- een technisch defect aan de bus
- het mogelijk onwel worden van de chauffeur
- een menselijke fout

Verder onderzoek zal moeten uitwijzen waarom de bus tegen de tunnelwand botste, klonk het nog.