IOC vertrouwt op deelname India aan Olympische Spelen
Foto: EPA
Slachtofferverenigingen van de giframp in Bhopal in 1984 roepen op tot een boycot van de Olympische Spelen in Londen (27 juli - 12 augustus). Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vertrouwt er echter op dat de Indiase atleten zullen deelnemen. Dat zei voorzitter Jacques Rogge op een persconferentie in het Zwitserse Lausanne.

'De regering van India heeft ons nooit iets verteld over een mogelijke boycot tijdens onze vele ontmoetingen', aldus Rogge. 'En als ik de Indiase media moet geloven, bestaan er ook geen plannen voor een boycot.' Het IOC gaf nog eens aan dat het de groep Dow Chemical blijft steunen en ze niet van de sponsorlijst zullen verwijderd worden. Dat vroeg de Indiase regering, onder druk van de slachtofferverenigingen van de giframp in Bhopal.

De ramp uit 1984 kostte aan duizenden mensen het leven en maakte tienduizenden mensen ziek. Kort na middernacht op 3 december 1984 ontsnapte een gifwolk uit de bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide. Volgens Dow Chemical, dat het bedrijf in 1999 overnam, zijn alle schulden al afgelost, nadat de Indiase regering in 1989 een regeling had getroffen van ruim 470 miljoen dollar (360 miljoen euro) die het bedrijf buiten vervolging stelde. Enkele slachtofferverenigingen eisen al jaren een hogere financiële compensatie.

'Wij vinden dat Dow Chemical geen enkele schuld treft in heel die zaak. Dow kocht Union Carbide zestien jaar na de ramp. Ons standpunt is duidelijk, Dow is hier niet verantwoordelijk voor', besloot de IOC-voorzitter.