De ordetroepen van Azerbeidzjan hebben 22 personen opgepakt die ervan verdacht worden met de steun van Iran aanslagen tegen de ambassades van Israël en de Verenigde Staten in Bakoe te hebben willen plegen. Dat werd woensdag vernomen bij de Azerbeidzjaanse autoriteiten.

 Het ministerie van de Nationale Veiligheid maakte in een persbericht bekend dat 22 Azerbeidzjaanse burgers opgepakt zijn, omdat ze met de Iraanse Sepah (een elite-eenheid van het Iraanse regime) samengewerkt hebben.

Volgens het ministerie waren ze zich aan het voorbereiden om, 'op instructies van Sepah, aanslagen te plegen op de ambassades van de Verenigde Staten, Israël en andere westerse staten en hun werknemers'.

De personen werden gerekruteerd door Iran vanaf 1999 en 'werden getraind in militaire kampen nabij Teheran en Keredj', nabij de Iraanse hoofdstad. Ze zouden er geleerd hebben over het gebruik van wapens en explosieven en hoe ze in bewaakte gebouwen kunnen binnendringen.

Het ministerie deelt nog mee dat de verdachten 'exacte adressen van buitenlandse ambassades, organisaties en bedrijven, zoals de zetel van olieconcern BP-Azerbeidzjan' aan Iran doorgespeeld hebben. Voorts zouden bij hun arrestatie ook wapens, munitie, explosieven en spionagemateriaal aangetroffen zijn.