Belgische priesters trekken 1.350 euro pensioen
Foto: rr
Een priester met een volledige loopbaan geniet in België van een maandelijks pensioen van 1.350 euro. Dat meldt de krant Kerk & leven.

Zonder spaargeld of eigen middelen, bijvoorbeeld uit een erfenis, kan dat krap zijn. Een gepensioneerde pastoor verliest het recht op gratis huisvesting en het casueel, de aanvullende inkomsten uit begrafenissen en huwelijken. ‘In tegenstelling tot priesters in het onderwijs, kunnen parochiepriesters geen anciënniteit opbouwen’, aldus Kerk & leven. Na de huuraftrek beschikken gepensioneerde priesters over een budget van 700 euro per maand.

Fondsen

Het wordt problematisch wanneer een priester een onvolledige loopbaan achter de rug heeft en een dus een kleiner pensioen geniet of er hoge medische kosten zijn. De bisdommen beschikken echter over sociale fondsen om die priesters te ondersteunen.

Mgr. De Smedt, de voormalige bisschop van Brugge, probeerde ooit een rusthuis voor priesters op te richten. Die stonden echter weigerachtig tegenover het idee van samenwonen. ‘Maar de mentaliteit verandert’, stelt Kerk & leven. ‘Meerdere bisdommen overwegen nu bijzondere voorzieningen voor priesters-senioren.’