Onderzoek naar prijsafspraken bij telecombedrijven
Foto: shutterstock
De Europese Commissie verdenkt vijf Europese telecomgiganten van het maken van prijsafspraken. Die zouden betrekking hebben op diensten voor smartphones.

De Commissie heeft bij de betrokkenen informatie opgevraagd over "de standaardisering van toekomstige mobiele communicatiediensten". Dat heeft de Commissie gemeld in een reactie op een bericht in de krant The Financial Times.

Volgens de Britse zakenkrant gaat het om France Télécom, Deutsche Telekom, Telecom Italia, Telefonica en Vodafone. France Télécom is het moederbedrijf van Mobistar.

De toplui van die bedrijven zouden sinds 2010 op geregelde tijdstippen bijeenkomsten houden. De Europese concurrentiewaakhond zou illegale afspraken op het spoor zijn.

Bij de Commissie wou men woensdag enkel bevestigen dat de bedrijven een vragenlijst is toegestuurd. Ook bij de koepelvereniging van de operatoren GSMA zijn gegevens opgevraagd. De zegsman van eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia beklemtoonde wel dat er tot dusver geen formeel onderzoek is geopend.

Net als onaangekondigde inspecties vormt het opvragen van informatie via vragenlijsten vaak de prelude op de lancering van een formeel onderzoek naar inbreuken op de Europese concurrentieregels.

Volgens een bron dicht bij het onderzoek gaan de vragen over publicitaire diensten voor smartphones en betalingsdiensten via smartphone. De Commissie moet erover waken dat het proces van standaardisering voor deze diensten transparant verloopt en open blijft voor alle operatoren.