Ngo's dagvaarden Fedasil en Belgische staat rond opvang minderjarigen
Foto: © Jimmy Kets
Verenigingen die voor niet-begeleide minderjarigen (NBMV) opkomen, hebben de Belgische staat en het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) voor de rechtbank gedaagd om een behoorlijke opvang te eisen voor deze minderjarigen, overeenkomstig de wettige verplichtingen en internationale verdragen. Dit is woensdag op een persconferentie bekendgemaakt.

 De Belgische afdeling van de vzw Defense for Children International (DCI) spande een kort geding in bij de arbeidsrechtbank van Brussel, met de steun van andere verenigingen. De inleidende zitting vindt op 19 maart plaats.

DCI-Belgium vraagt dat de Belgische staat en Fedasil veroordeeld worden tot de naleving van de internationale verbintenissen die ze ten aanzien van kinderen aangingen en dat Fedasil veroordeeld wordt tot de uitvoering van zijn wettige opdracht ten aanzien van elke NBMV.

De NBMV worden vandaag niet meer op een fatsoenlijke manier opgevangen, vinden de verenigingen. Fedasil zou hen volgens de wet moeten onderbrengen in structuren die aangepast zijn aan de noden van minderjarigen.

Vandaag vangt Fedasil 176 niet-begeleide minderjarige asielzoekers in onaangepaste hotels op, benadrukken de ngo's. In 2011 waren dat er 688. NBMV die geen asiel aanvragen, belanden op straat. In 2011 stonden 461 als zijnde 'zonder onderdak' geregistreerd. Bovendien zitten sommige opvangcentra overvol, soms met een verzadigingsgraad van 180 procent. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in