Honderden Egyptenaren dromen van presidentschap
Honderden kandidaten willen ex-president Mubarak opvolgen. Foto: EPA
Zeker vijfhonderd Egyptenaren hebben aangegeven mee te willen doen aan de presidentsverkiezingen op 23 en 24 mei. Dat hebben Egyptische bronnen vandaag gezegd.

Volgens de bronnen hebben honderden Egyptenaren een formulier aangevraagd om hun kandidatuur kenbaar te maken. Deelname aan de verkiezingen is echter alleen mogelijk door de steun van dertig parlementariërs of dertigduizend mensen in vijftien van de achttien kiesdistricten te vergaren. Potentiële kandidaten van politieke partijen met minimaal een zetel in het parlement zijn vrijgesteld van deze voorwaarden.

De president heeft in Egypte verreweg de meeste macht van alle takken van de overheid. Hosni Mubarak maakte 29 jaar de dienst uit in Egypte totdat hij dertien maanden geleden na een opstand het veld moest ruimen. De leden van de Opperste Raad voor de Strijdkrachten, de militaire raad die Egypte sinds de val van Mubarak bestuurt, treden feitelijk collectief op als president.

'Macht van president inperken'

De winnaar van de verkiezingen wordt 21 juni bekendgemaakt. De leider van de Raad, veldmaarschalk Hussein Tantawi, heeft aangegeven de macht kort na de bekendmaking te willen overdragen. Velen verwachten echter dat de generaals druk bezig zijn om ervoor te zorgen dat ze hun macht ook na de verkiezingen behouden.

Islamitische partijen, die de onlangs gehouden parlementsverkiezingen met een overweldigende meerderheid hebben gewonnen, willen dat de macht van de president wordt ingeperkt en het parlement meer in de melk te brokkelen krijgt.