Het ongeval in het Zwitserse Sierre waarbij dinsdagnacht 28 Belgische doden vielen, is niet het eerste busongeval met Belgische betrokkenheid. Hieronder volgt een lijst met ongevallen die in België gebeurden of waarbij Belgen in binnen- en buitenland om het leven kwamen.

01 juni 1952 - Gravelines (Frankrijk) - 35 doden, 15 overlevenden

Een bus met supporters van AA Gent rijdt om een nog onbekende reden in de rivier de Aa. De reizigers waren op de terugweg van de Opaalkust.

30 september 1954 - Valkenburg (Nederland) - 16 doden en 7 gewonden

Bij de beklimming van de Cauberg in Valkenburg begeven de remmen van een bus het, waardoor die tegen de gevel van een restaurant belandt. Het voertuig was onderweg naar Maastricht.

15 augustus 1957 Leipheim (Duitsland) - 6 doden en 29 zwaargewonden

Een bus met Belgische toeristen botst met een vrachtwagen op de A8/E52. De oorzaak van het ongeval raakt nooit echt opgehelderd. Mogelijk speelden overdreven snelheid of vermoeidheid een rol.

23 augustus 1957 - Guebwiller (Frankrijk) - 2 doden en 16 zwaargewonden

De remmen van een Belgische bus begeven het in de Franse Vogezen.

23 januari 1959 - Boninne - 5 doden en 9 gewonden

Een autocar botst met een bulldozer van het leger. Vermoedelijk is het ongeval te wijten aan de weersomstandigheden en de beperkte zichtbaarheid.

19 augustus 1959 Darmstadt (Duitsland) - 6 doden - 25 zwaargewonden

Een autobus met aan boord adolescenten uit Linkebeek en leerlingen van een technische school uit Antwerpen raakt betrokken bij en zwaar ongeval, veroorzaakt door een vrachtwagen.

1 mei 1962 - Comines-Warneton - 9 doden en zestigtal gewonden, van wie de meeste zwaargewond

Botsing tussen twee bussen die militanten naar een manifestatie brachten.

25 juli 1966 - Limburg-an-der-Lahn (Duitsland) - 36 doden - 7 zwaargewonden

Een bus met kinderen van Brusselse politiemensen, van enkele ambtenaren en Sabenawerknemers keert terug uit Tirol en tuimelt 12 meter naar beneden na een klapband op het viaduct op de A3 ter hoogte van Niederbrechen bij Limburg-an-der-Lahn. De bus landt omgekeerd op zijn dak en wordt door de klap volledig platgedrukt.

15 juli 1969 - Dinant - 21 doden

Een tourbus van een Nederlands reisbureau rijdt van de helling wanneer de remmen het door oververhitting laten afweten. De DAF-bus komt uiteindelijk in volle vaart in de Maas terecht. De slachtoffers zijn meestal minder welgestelde werknemers van Philips en DAF voor wie het Eindhovens Vacantie Comité een driedaagse trip door de Belgische Ardennen had georganiseerd.

18 juli 1973 - Vizille (Frankrijk) - 43 doden

Een Henegouwse touringbus rijdt over de Côte de Laffrey richting Grenoble wanneer de remmen het in de afdaling naar de vallei laten afweten. Bij de brug over de Romanche mist de bus door de snelheid de bocht en komt hij 15 meter lager op zijn dak terecht in de woelige rivier. Enkele slachtoffers worden door het water meegesleurd en worden pas twee weken later teruggevonden bij de stuwdam van Beaumont-Monteux.

12 november 1974 - Kortemark - 6 doden

Bij een botsing in Kortemark tussen een trein en een schoolbus vallen zes doden. De schoolbus richting Torhout stopt aan de overweg in de Stadenstraat om de trein vanuit Adinkerke te laten passeren. Daarna steekt de buschauffeur over, zonder te merken dat er nog een tweede trein aankomt. Die ramt de bus, die tientallen meters verderop op zijn dak neerkomt.

17 augustus 1986 - Stavelot - 8 doden, 42 gewonden, waarvan 14 zwaargewonden

De chauffeur van een Antwerpse bus die gezinnen had opgehaald in Sankt-Vith, verliest tijdens de afdaling van een sterk hellende weg die Francorchamps met Stavelot verbindt, en die verboden is voor voertuigen van meer dan 7 ton, de controle over zijn stuur. Hij moest langs die weg omrijden omdat de gebruikelijke route afgesloten was voor de 24 Uur van Francorchamps. De bus raakt een auto en een bromfiets, alvorens te pletter te slaan tegen een bankkantoor.

10 juli 1995 - Roquemaure (Frankrijk) - 22 doden, waarvan 2 Belgen en 52 gewonden, 8 met Belgische nationaliteit

Een Spaanse autocar die onderweg is van Alicante naar Amsterdam, botst met een vrachtwagen niet ver van Roquemaure.

20 januari 1997 - Aurina (Italië) - 1 dode - twintigtal gewonden

Een autobus met een zestigtal Belgische studenten belandt in de rivier Aurina.

11 juli 2000 - Orléans (Frankrijk) - 2 doden

Een Belgische bus scouts uit Jurbeke verongelukt op de A71, op een 15-tal kilometer van Orléans. Twee jongens van 13 komen om het leven, 42 andere kinderen raken gewond. De chauffeur van de autocar zou te snel hebben gereden en even zijn ingedommeld.

04 maart 2001 - Brive-la-Gaillade (Frankrijk) - 2 doden, 29 gewonden

Een autobus uit een konvooi van drie Belgische bussen raakt van de weg in Perpezac-le-Noir, nabij Brive-la-Gaillarde, en kantelt. De bussen brachten toeristen terug van een skivakantie in Andorra. De 61-jarige chauffeur van de bus zou in slaap gevallen zijn.

10 januari 2003 - Rosenheim (Duitsland) - 3 doden, 44 gewonden

Een bus met toeristen afkomstig uit Gent botst met twee vrachtwagens op een autoweg tussen Rosenheim en Kiefersfelden.

20 december 2003 - Hensies - 11 doden - 37 gewonden

Een Duitse autobus met 45 toeristen botst op een grenspost in Hensies op de E19 Brussel-Parijs en vat vuur. Het ongeval is mogelijk te wijten aan snelheid of vermoeidheid van de chauffeur.

09 juli 2005 - Agde (Frankrijk) - 2 doden onder wie 1 Belg, 16 gewonden van wie 4 Belgen

Een bus met toeristen uit Overpelt met bestemming Barcelona wijkt uit op de snelweg ter hoogte van Agde.

21 mei 2006 - Madrid (Spanje) - 1 dode

Op de snelweg tussen Madrid en Burgos crasht een Belgische bus met 33 passagiers, van wie er één om het leven komt. Het ongeval, dat zo’n 50 km ten noorden van Madrid gebeurde, zou veroorzaakt zijn door een klapband.

31 oktober 2008 - Aboe Simbel (Egypte) - 6 doden - 26 gewonden

Op de weg van Aswan naar Aboe Simbel verliest de chauffeur van een toeristenbus de controle over zijn stuur. De bus gaat twee keer over de kop.

27 december 2008 - Marrakech (Marokko) - 6 doden, van wie één Belg, en 39 gewonden, waarvan 2 met Belgische nationaliteit

Een Belg komt om en twee anderen raken gewond als een autobus op zijn zij terechtkomt een vijftiental kilometer van Marrakech. Het ongeval is te wijten aan overdreven snelheid.

2 december 2010 - Peru - 8 doden waarvan twee Belgen - 3 gewonden

Botsing tussen een toeristische bus en een vrachtwagen op de weg tussen Puno en Desaguadero, in het zuiden van het land.

13 maart 2012 - Sierre (Zwitserland) - 28 doden - 8 zwaargewonden (voorlopige balans)