Het onderzoek naar de brandstichting in de Anderlechtse moskee is vanaf vandaag/woensdag in handen van het federaal parket. Dat melden het Brusselse en het federale parket woensdagmiddag.

Het is echter nog niet duidelijk of de verdachte in het dossier door de onderzoeksrechter ook al in verdenking is gesteld voor terrorisme.

De man, die beweert de Marokkaanse nationaliteit te hebben en vermoedelijk tussen 30 en 40 jaar oud is, werd dinsdag door onderzoeksrechter Dagnely in verdenking gesteld voor opzettelijke brandstichting in een bewoond gebouw met een dode tot gevolg, én met de verzwarende omstandigheid dat de feiten om religieuze motieven werden gepleegd.

Brussels parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur meldde dinsdagavond dat er nog geen inverdenkingstelling was voor terrorisme omdat enkel het federaal parket daarvoor bevoegd is. Nu blijkt dat het federaal parket inderdaad de zaak overneemt. Dat wijst erop dat de man mogelijk zal vervolgd worden voor terorrisme, maar de woordvoerster van het federaal parket, Leen Nuyts, kon nog niet meedelen of hij daarvoor al in verdenking is gesteld.

De verdachte stichtte maandagavond brand in een sjiitische moskee in de Anderlechtse Dokter De Meersmanstraat. De imam van de moskee, de 46-jarige Abdullah Dahdouh, kwam bij die brand om het leven door rookvergiftiging. De brandstichter kon door de moskeegangers onmiddellijk overmeesterd worden.

Hij bekende dat hij de brand stichtte omdat hij een soennitische moslim is en de sjiitische gemeenschap verantwoordelijk houdt voor de situatie in Syrië.