Iraans parlement woedend op Ahmadinejad
President Ahmadinejad Foto: EPA
Het Iraans parlement heeft president Mahmoud Ahmadinejad op het matje geroepen om hem te ondervragen over enkele pijnpunten in diens beleid. De president maakte er volgens de parlementsleden echter een schertsvertoning van. Het parlement verwijt Ahmadinejad onder andere ervan een slecht economisch beleid te voeren en de autoriteit van de hoogste religieuze leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, te willen inperken.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Iraanse Republiek dat een president door de volksvertegenwoordiging ter verantwoording werd geroepen. Het was een vernederende aangelegenheid voor Ahmadinejad. Het parlement heeft in Iran het grondwettelijke recht om de president voor een verhoor op te roepen. Als de antwoorden van de president onacceptabel geacht worden, kan het parlement een afzettinsprocedure in gang zetten.

Kritiek

Hij werd vooral aangevallen voor zijn pogingen om het gezag van Khamenei aan te tasten. In april vorig jaar verzette de president zich tegen het besluit van Khamenei om het ontslag van minister van Informatie Heidar Moslehi ongedaan te maken. Ahmadinejad kreeg ook kritiek omdat hij snel bezuinigingen wou doorvoeren door te besparen op subsidies voor brandstof en voeding. Daardoor ontstond er een grote prijsstijging die vooral de middenklasse trof, wat volgens het parlement een grote armoede tot gevolg heeft.

Een derde pijnpunt is de steun van Ahmadinejad voor zijn raadgever en vertrouweling Esfandiar Rahim Mashaei. Die wordt er door de conservatieven van beschuldigd de heerschappij van de geestelijken en het Islamitisch systeem van de republiek te willen ondergraven. Mashaei wordt zelfs verdacht van zwarte magie, waarmee hij de president in de ban zou houden.

Toorn

De president gooide echter olie op het vuur door luchtige antwoorden te geven aan het parlement. Bij wijze van slotwoord zei hij: ‘Het was geen moeilijke quiz. De personen die de vragen op me af vuurden, hebben hun diploma behaald door op knopjes te drukken. Als jullie me beter hadden geraadpleegd, hadden jullie betere vragen kunnen formuleren.’

De parlementsleden reageerden woest op de antwoorden van Ahmadinejad. ‘Dit is niet de plek voor grapjes’, zei parlementslid Mohammah Reza Khabbaz. ‘De president heeft het recht niet om de volksvertegenwoordiging te beledigen.’ Zijn collega Ghodratollah Ali Khani vulde aan dat de president de ongenade van het parlement over zich heeft afgeroepen. ‘Hopelijk is de afzetting van Ahmadinejad de volgende stap.’

Ahmadinejad heeft de machtige geestelijken inmiddels zo tegen zich in het harnas gejaagd, dat die geestelijken en de politici proberen om de invloed van de president zo veel mogelijk in te perken. Tientallen medewerkers van de president werden gearresteerd of op een andere wijze politiek uitgeschakeld.